Τα ιδιωτικά τζετ κατακλύζουν (και μολύνουν) τον ευρωπαϊκό ουρανό!

Η Greenpeace ζήτησε την απαγόρευση των ιδιωτικών τζετ αλλά και των πτήσεων μικρών αποστάσεων όπου υπάρχει ήδη μια λογική σιδηροδρομική σύνδεση.

Η χρήση ιδιωτικών τζετ είναι στα ύψη στην Ευρώπη και μαζί της και η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο αριθμός των πτήσεων αυξήθηκε 64% πέρυσι, οδηγώντας σε σχεδόν διπλασιασμό των εκπομπών CO2, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από την ολλανδική περιβαλλοντική συμβουλευτική εταιρεία CE Delft και ανατέθηκε από την Greenpeace. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ο κορυφαίος προορισμός, με το δρομολόγιο Παρίσι προς το Λονδίνο να είναι το πιο δημοφιλές, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η ανάκαμψη από την πανδημία έχει αυξήσει τις πτήσεις με ιδιωτικά τζετ, τον πιο ρυπογόνο τομέα των μεταφορών, εκπέμποντας έως και 14 φορές περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από τα συμβατικά αεροπορικά ταξίδια και 50 φορές περισσότερα από ό,τι με το τρένο. Τα τελευταία τρία χρόνια, οι ιδιωτικές πτήσεις στην περιοχή αυξήθηκαν σχεδόν πέντε φορές, στα 572.806 ταξίδια το 2022, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να αυξήσουν την πίεση στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να κάνουν περισσότερα για να περιορίσουν τη χρήση ιδιωτικών τζετ. Η Γαλλία πέρυσι πρωτοστάτησε σε εκκλήσεις για αύξηση των φόρων στον exclusive τρόπο πτήσης, ο οποίος έρχεται όλο και περισσότερο σε αντίθεση με τα σχέδια της ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές κατά 55% μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ο τομέας των μεταφορών αποτελεί σχεδόν το ένα τέταρτο του αποτυπώματος άνθρακα στην ΕΕ.

«Τα ιδιωτικά τζετ είναι τρομερά ρυπογόνα και γενικά άσκοπα», δήλωσε ο Doug Parr, διευθυντής πολιτικής στην Greenpeace UK. «Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν το κλιματικό χάος, χάνουν τα προς το ζην ή χειρότερα, ενώ μια μικρή μειοψηφία καίει καύσιμα αεροσκαφών σαν να μην υπάρχει αύριο».

Η Greenpeace ζήτησε την απαγόρευση των ιδιωτικών τζετ αλλά και των πτήσεων μικρών αποστάσεων όπου υπάρχει ήδη μια λογική σιδηροδρομική σύνδεση.

Τα πιο δημοφιλή δρομολόγια με ιδιωτικά τζετ:

Comments are closed.