Ανησυχητικές εκτιμήσεις για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Η Energoatom αναφέρει μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων από προμήθειες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και εκτιμήσεις για ομηρία των εργαζομένων.

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες προμηθειών και ποσοτήτων νερού στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τα οποία η Μόσχα κατάσχεσε από τη Νοτιοανατολική Ουκρανία μετά την εισβολή του 2022. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα (14/4) η Ουκρανική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Η Energoatom εκτιμάει πως η εξέλιξη αυτή, είναι ενδεχόμενο να σημαίνει ότι η Ρωσία προετοιμάζεται -ενώ αναμένεται η ανοιξιάτικη ουκρανική αντεπίθεση- να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους στο εσωτερικό του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού στην Ευρώπη, εξαιτίας μιας δραστικής μείωσης του πιστοποιημένου προσωπικού που εργάζεται σε αυτόν.

«Με δεδομένη τη σοβαρή έλλειψη ειδικών στην πυρηνική ενέργεια που είναι απαραίτητοι για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος έχει καταληφθεί προσωρινά και υπό το φόβο της ουκρανικής αντεπίθεσης, (οι Ρώσοι) προετοιμάζονται για την μακροχρόνια κράτηση των εργαζομένων ως ομήρων», ανέφερε η Energoatom.

Η Ρωσία δεν έχει, προς ώρας, σχολιάσει την ανακοίνωση.

Comments are closed.