Η Ευρώπη γυρίζει σελίδα στην ενεργειακή κρίση

Υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες ότι η προσφορά φυσικού αερίου στην αγορά θα μπορούσε να ξεπεράσει τη ζήτηση στους επόμενους μήνες.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν περαιτέρω σε χαμηλότερο διετίας καθώς οι προοπτικές για τη ζήτηση για την περιοχή παραμένουν ζοφερές.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν έως και 2,1%. Η ασθενής βιομηχανική ζήτηση και η υψηλότερη του μέσου όρου αναπλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου έχουν πιέσει τις τιμές για αρκετές εβδομάδες, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πόσο χαμηλότερα μπορούν να πέσουν πριν οι παραγωγοί επανεκτιμήσουν τις ανάγκες εφοδιασμού.

Η Ευρώπη οδεύει προς τους θερμότερους μήνες του έτους με τις αποθήκες να είναι περίπου 66% γεμάτες — ποσοστό πολύ πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο — και δείχνει ότι έχει γυρίσει σελίδα στην ενεργειακή κρίση. Καθώς η οικονομική δραστηριότητα δεν έχει ακόμη κάνει ουσιαστική ανάκαμψη παρά τις φθηνότερες τιμές του φυσικού αερίου, υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες ότι η προσφορά στην αγορά θα μπορούσε να ξεπεράσει τη ζήτηση στους επόμενους μήνες – ειδικά όταν οι προσπάθειες αναπλήρωσης αποθηκευτικών χώρων αρχίσουν να επιβραδύνονται – κάτι που πιθανώς να οδηγήσει σε περιορισμούς στην παραγωγή.

Ένας δείκτης που παρακολουθεί τη μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης συρρικνώθηκε αυτόν τον μήνα με τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που η πανδημία έκλεισε τα εργοστάσια πριν από τρία χρόνια, απειλώντας να εκτονώσει τη δυναμική από τη συνολική οικονομία.

Στην Ολλανδία, αγορά αναφοράς για την Ευρώπη το φυσικό αέριο βρίσκεται στα 28,78 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Comments are closed.