Έκκληση των κρατών-μελών της Arraiolos για την κλιματική αλλαγή με πρωτοβουλία της ΠτΔ

Οι αρχηγοί κρατών των χωρών της Μεσογείου και μελών της Ομάδας Arraiolos δεσμεύονται ότι θα στηρίξουν κάθε πρωτοβουλία κοινής δράσης και απευθύνουν έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε άλλα μεσογειακά κράτη και στη διεθνή κοινότητα να διατηρήσουν αυτό το ζήτημα ψηλά στην πολιτική ατζέντα τους.

Μετά από πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, οι Πρόεδροι της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Κροατίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας, κρατών-μελών της ομάδας Arraiolos, προχώρησαν σε κοινή έκκληση, στην οποία υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης των κινδύνων από την κλιματική κρίση στη Μεσόγειο.

Ειδικότερα, στην κοινή έκκλησή τους, οι Πρόεδροι αναφέρουν:

«Όπως ήταν αναμενόμενο, η κλιματική κρίση είναι εδώ και έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, ώστε να μιλάμε πλέον για μία “κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης”. Στα τέλη Ιουλίου, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, António Guterres, χαρακτήρισε την τρέχουσα κρίση ως κατάσταση “παγκόσμιου βρασμού”. Οι επιπτώσεις της είναι ορατές, ιδίως στην περιοχή μας, τη Μεσόγειο, που πλήττεται έντονα και κινδυνεύει άμεσα όχι μόνο από λειψυδρία και έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και από πλημμύρες, εκτεταμένους καύσωνες, δασικές πυρκαγιές και ερημοποίηση. Ακραία φυσικά φαινόμενα καταστρέφουν το οικοσύστημα και απειλούν την καθημερινότητά μας, τον τρόπο ζωής μας.

Δεν υπάρχει, πλέον, χρόνος για καθυστερήσεις, ούτε για συμβιβασμούς για πολιτικούς ή οικονομικούς λόγους. Υφίσταται επιτακτική ανάγκη για δράση και ανάληψη αποτελεσματικών πρωτοβουλιών επειγόντως. Όλες οι χώρες της Μεσογείου πρέπει να αναλάβουν συντονισμένη δράση και να αντιδράσουν, να προχωρήσουν σε μία συλλογική προσπάθεια ανάσχεσης και αντιστροφής των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Είναι χρέος όλων μας να πιέσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση και να υιοθετήσουμε συγκεκριμένες πολιτικές σε αυτό το εγχείρημα. Να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη και να εμπνεύσουμε σε όλους την περιβαλλοντική ηθική ευθύνης της. Όχι μόνο για το παρόν, αλλά και για το μέλλον των παιδιών μας και των γενεών που έρχονται.

Οι αρχηγοί κρατών των κάτωθι χωρών της Μεσογείου και μελών της Ομάδας Arraiolos δεσμευόμαστε ότι θα στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία κοινής δράσης και απευθύνουμε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε άλλα μεσογειακά κράτη και στη διεθνή κοινότητα να διατηρήσουν αυτό το ζήτημα ψηλά στην πολιτική ατζέντα τους».

Την έκκληση υπογράφουν:

– Κατερίνα Σακελλαροπούλου – Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

– Σέρτζιο Ματαρέλα – Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας

– Ζόραν Μιλάνοβιτς – Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κροατίας

– Τζόρτζ Βέλα – Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μάλτας

– Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα – Πρόεδρος της Πορτογαλικής Δημοκρατίας

– Νατάσα Πιρτς Μουσάρ – Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβενίας

Comments are closed.