Μεσάνυχτα παρά πέντε για το οικοσύστημα: Οι συνέπειες των συνεχών δασικών πυρκαγιών μας χτυπούν την πόρτα

Με την Πάρνηθα και τον Εθνικό Δρυμό, τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου της Αττικής, να φλέγεται, το μέλλον αχνοφαίνεται δύσκολο και τίποτα δε θα είναι το ίδιο, όχι μόνο στην Αττική αλλά σε όλη τη χώρα που είτε καίγεται αυτή τη στιγμή είτε βλέπει στον αέρα τη στάχτη και τον καπνό να φτάνει και να καλύπτει σαν ένα ενιαίο σύννεφο όλη την Ελλάδα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα αποπνικτική και θλιβερή.

Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν φυσικό φαινόμενο, αλλά δυστυχώς κατά βάση θεωρούνται αποτέλεσμα αμέλειας ή εμπρησμών. Οι πυρκαγιές γίνονται συνεχείς και ανεξέλεγκτες, έχουν σοβαρές και εκτεταμένες συνέπειες για τη χώρα. Από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος έως τις οικονομικές απώλειες και τις απειλές για την ανθρώπινη ευημερία, οι επιπτώσεις των συνεχών δασικών πυρκαγιών είναι άμεσες και όχι κάτι που μας απειλεί μακροπρόθεσμα.

Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις είχαν βάση σε θεωρητικό επίπεδο κάποια χρόνια πριν. Σήμερα, βρισκόμαστε προ των ευθυνών μας αφού έχουν πάλι παραδοθεί στις φλόγες όσα δάση είχαν καταφέρει να γλιτώσουν από την καταστροφική μανία της εποχής μας που διαλύει τα πάντα στο πέρασμά της και είναι πιο τρομακτική από κάθε φωτιά που καίει αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα. Γιατί ακόμα και η φωτιά κάποια στιγμή σβήνει, η ανθρώπινη μανία και ανοησία όμως είναι απέραντες και φαίνεται να μην έχουν όρια. 

Διαβάστε περισσότερα στο Emea.gr

Comments are closed.