Η Αλβανία ξεκινά την κατασκευή της πρώτης ηλεκτρικής σύνδεσης με τη Β. Μακεδονία

Στη Βόρεια Μακεδονία, η κατασκευή της ηλεκτρικής γραμμής εκτιμάται ότι θα κοστίσει 50 εκατ. ευρώ

Η Αλβανία ξεκίνησε την κατασκευή μιας γραμμής ηλεκτρικής ενέργειας 400 kV, που συνδέει την κεντρική πόλη Ελμπασάν με τη Μπίτολα στη νοτιοδυτική Βόρεια Μακεδονία, την πρώτη ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε το αλβανικό υπουργείο Ενέργειας.

«Η γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνει την ενεργειακή ασφάλεια και εξυπηρετεί την ευρύτερη περιφερειακή ολοκλήρωση και των δύο χωρών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας των Βαλκανίων και πέραν αυτής», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της Αλβανίας Belinda Balluku.

Στην Αλβανία, το κόστος του έργου ανέρχεται σε 70 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 14 εκατομμύρια ευρώ χορηγούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον περιφερειακό βραχίονα της ΕΕ, το Επενδυτικό Πλαίσιο Δυτικών Βαλκανίων (WBIF). Η γερμανική κυβέρνηση χορηγεί δάνειο 50,5 εκατομμυρίων ευρώ για το έργο, δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρας στην Αλβανία, Καρλ Μπέργκνερ.

Η Βόρεια Μακεδονία, ξεκίνησε την κατασκευή του τμήματος της διασύνδεσής της τον Φεβρουάριο του 2022 και εκτιμάται ότι θα κοστίσει 50 εκατ.ευρώ, η ολοκλήρωση του έργου.

Σημειωτέον, ότι η Βόρεια Μακεδονία παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής της ενέργειας από άνθρακα, ενώ η Αλβανία βασίζεται σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς για το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της.

Το έργο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός διαδρόμου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Ανατολής-Δύσης μεταξύ Βουλγαρίας, Βόρειας Μακεδονίας, Αλβανίας, Μαυροβουνίου και Ιταλίας.

Το τμήμα μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας έχει ολοκληρωθεί και ήδη λειτουργεί μια σύνδεση 400 KV μεταξύ Αλβανίας και Μαυροβουνίου και μια υποθαλάσσια γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Μαυροβουνίου και Ιταλίας.

Comments are closed.