Ολυμπία Οδός: Με το βλέμμα στην «πράσινη» ανάπτυξη

Η εταιρεία πραγματοποιεί στοχευμένες δράσεις που βελτιώνουν την ταξιδιωτική εμπειρία, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια και τον σεβασμό στο περιβάλλον.

Σε μια περίοδο που η Ελλάδα περνά αλλεπάλληλες κρίσεις, οι οποίες δημιουργούν ένα αίσθημα αβεβαιότητας στους κόλπους της κοινωνίας, η Ολυμπία Οδός επιδεικνύει προσήλωση στην παροχή υπηρεσιών που στοχεύουν στην πρόοδο και αειφόρο ανάπτυξη για ένα καλύτερο μέλλον. Αναγνωρίζει το ρόλο της ως διαχειριστή μιας υποδομής υψίστης σημασίας για τη χώρα και επενδύει διαρκώς στην καινοτομία και την τεχνολογική πρόοδο, αφουγκραζόμενη ταυτόχρονα τις εξατομικευμένες ανάγκες των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ολυμπία Οδός έχει φέρει μια πραγματική επανάσταση με στοχευμένες δράσεις που βελτιώνουν την ταξιδιωτική εμπειρία, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια και τον σεβασμό στο περιβάλλον.

1. Νερό από τον αέρα – “ Water from the air”

Παροχή φρέσκου, καθαρού πόσιμου νερού στους ταξιδιώτες, το οποίο παράγεται από την υγρασία του αέρα με τη βοήθεια του ήλιου. Η εγκατάσταση έχει τοποθετηθεί στον χώρο στάθμευσης στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας (50,8χλμ. στην κατεύθυνση προς Αθήνα) και αναμένεται να τοποθετηθεί σε ακόμη δέκα χώρους υγιεινής και στάθμευσης. Το σύστημα, που διαθέτει ψύκτη για τις ζεστές μέρες του ελληνικού καλοκαιριού, είναι πλήρως αυτόνομο, καθώς λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια. Έχοντας μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, το σύστημα καταφέρνει να δημιουργήσει 12-13 λίτρα νερό καθημερινά, ενώ ετησίως μειώνει κατά 11.000 τα πλαστικά μπουκάλια νερού που θα κατέληγαν στα σκουπίδια.

2. Φωτισμός LED σε 17 σήραγγες

Πρόκειται για έργο αντικατάστασης συμβατικών λαμπτήρων με υψηλής απόδοσης φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED σε 17 σήραγγες στην Κακιά Σκάλα και την Περιμετρική Πατρών. Χάρη σε αυτή τη δράση επιτυγχάνεται ομοιομορφία και άριστη διασπορά φωτισμού που προσεγγίζει το ηλιακό φως, ενώ αυξάνεται το επίπεδο ασφαλείας για τους χρήστες και τους εργαζόμενους του αυτοκινητόδρομου. Το ενεργειακό και ανθρακικό αποτύπωμα των συγκεκριμένων σηράγγων έχει μειωθεί κατά 60%, ενώ το έργο συμβάλλει ετησίως στην εξοικονόμηση περισσότερων από 8 εκατ. kWh και στην έκλυση σχεδόν 4.000 λιγότερων τόνων ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα.

3. Κατασκευή του πρώτου πρατηρίου Φυσικού Αερίου Κίνησης στη Δυτική Ελλάδα

Χάρη στην Ολυμπία Οδό, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας απέκτησε το πρώτο της πρατήριο φυσικού αερίου στο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) Ψαθόπυργου, ενώ αποτέλεσε το πρώτο σημείο σε αυτοκινητόδρομο που παρέχει ένα φιλικότερο προς το περιβάλλον καύσιμο. Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση ύψους 500.000 ευρώ, η οποία χάρισε στον ΣΕΑ Ψαθόπυργου μία ακόμα πρωτιά, αφού μέχρι πρότινος ήταν το μοναδικό σημείο στη χώρα όπου προσφέρονται όλοι οι τύποι διαθέσιμων καυσίμων: βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο (LPG), φυσικό αέριο (CNG) και ηλεκτροφόρτιση.

4. Διαρκής βελτιστοποίηση του φωτισμού σε σήραγγες και lane cover

Η Ολυμπία Οδός επενδύει σε έρευνες που εξυπηρετούν για την καλύτερη απόκριση στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανάγκες. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε έρευνα για τα Lane Covers και Cut & Cover του αυτοκινητόδρομου, ώστε να εξεταστεί αν είναι δυνατόν να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας του φωτισμού της οδού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε έξι από τα σημεία που εξετάστηκαν επιτεύχθηκε η μείωση του «φωτισμού ημέρας» ή και η κατάργηση του. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απέφερε μείωση ενέργειας που φτάνει στο 70% σε σχέση με την προηγούμενη κατανάλωση.

5. Σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης “ Hybrid”

Ένα καινοτόμο, σύγχρονο σύστημα υπολογισμού διοδίων σε πραγματικό χρόνο συστήνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Ολυμπία Οδό. Με το Hybrid αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά το θέμα της αναλογικής χρέωσης, εξασφαλίζοντας ότι οι χρήστες πληρώνουν αποκλειστικά και μόνο για την απόσταση που έχουν διανύσει. Ως εκ τούτου, η Ολυμπία Οδός συνέβαλε στη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας στις μετακινήσεις, βελτιώνοντας την οδηγική εμπειρία και συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων με σταθερό στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος

6. Green certificate

Η Ολυμπία Οδός προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές (green certificate) για το σύνολο των ενεργειακών αναγκών του αυτοκινητόδρομου, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες (2003/54/EC και 2009/72/EC) και την Ελληνική νομοθεσία για το σύνολο των ενεργειακών αναγκών του αυτοκινητόδρομου. Αυτό συνεπάγεται περίπου 16.300 (tCO2) λιγότερους τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος.

Η εμπιστοσύνη στο όραμα και το έργο της Ολυμπίας Οδού οδήγησαν πρόσφατα στη βράβευση της εταιρείας με δυο χρυσά βραβεία για τα προγράμματα «Νερό από τον αέρα» και «Προσαρμοζόμενος στην φωτισμός στην Ολυμπία Οδό». Αυτές οι περιβαλλοντικές καινοτομίες ευθυγραμμίζονται με την περιβαλλοντική στρατηγική της VINCI Highways, που προωθεί «πράσινες» οδικές μεταφορές σε 16 χώρες. Οι διακρίσεις αυτές αποτελούν μια σημαντική επιβράβευση των δράσεων και επενδύσεων της εταιρείας και ενισχύουν τη συνέχεια του έργου της.

Comments are closed.