Πραγματικότητα ο κοινός φορτιστής για όλες τις φορητές συσκευές έως το 2024

Από τα τέλη του 2024 όλες οι νέες συσκευές στην αγορά της ΕΕ θα πρέπει να διατίθενται με θύρα φόρτισης USB-C.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε σήμερα το τελικό «πράσινο φως» του για την εισαγωγή στην ΕΕ ενός γενικού καθολικού φορτιστή για όλες τις μικρού και μεσαίου μεγέθους φορητές ηλεκτρονικές συσκευές – κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ και άλλες κονσόλες.

Μετά την ψήφο των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο, το USB-C θα γίνει έως το φθινόπωρο του 2024 ο μοναδικός φορτιστής για τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές που πωλούνται στην ΕΕ, παρά τη ζωηρή αντίθεση της Apple.

«Είναι μια μεγάλη ημέρα για τους καταναλωτές, μια μεγάλη ημέρα για το περιβάλλον μας», δήλωσε στην αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου ο Εργατικός ευρωβουλευτής της Μάλτας Άλεξ Σαλίμπα, εισηγητής του σχετικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε με 602 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 8 αποχές.

Το ίδιο μέτρο πρόκειται να ισχύσει και για τους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές από τις αρχές του 2026.

Ενθάρρυνση της τεχνολογικής καινοτομίας

Καθώς η ασύρματη φόρτιση διαδίδεται ολοένα και περισσότερο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να καθιερώσει τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων μέχρι το τέλος του 2024. Θα αποφευχθούν έτσι αρνητικές συνέπειες για τους καταναλωτές και το περιβάλλον, όπως το λεγόμενο φαινόμενο τεχνολογικού «εγκλωβισμού», δηλαδή η δημιουργία σχέσης εξάρτησης του καταναλωτή από μία μόνο εταιρεία.

Καλύτερη ενημέρωση και περισσότερες επιλογές για τους καταναλωτές

Ειδικές ετικέτες θα πληροφορούν τους καταναλωτές για τις ιδιότητες φόρτισης των νέων συσκευών, επιτρέποντάς τους να ελέγχουν τη συμβατότητα των προϊόντων με τους φορτιστές που ήδη διαθέτουν. Οι αγοραστές θα έχουν έτσι όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να αποφασίσουν αν χρειάζεται να αγοράσουν και νέο φορτιστή.

Οι νέες υποχρεώσεις θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη επαναχρησιμοποίηση των φορτιστών και θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να εξοικονομούν έως και 250 εκ. ευρώ τον χρόνο από περιττές αγορές. Οι φορτιστές που δεν χρησιμοποιούνται ή καταλήγουν στα σκουπίδια αντιστοιχούν σε περίπου 11.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων κάθε χρόνο στην ΕΕ.

Comments are closed.