Γρηγόρης Δημητριάδης (Υπερταμείο): Επιθυμούμε την ανάπτυξη του τομέα των ΑΠΕ

Ο CEO του Υπερταμείου μίλησε για τη βιώσιμη μετάβαση, αλλά και το τοπίο των ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ στο Τορόντο.

Για το τοπίο των επενδύσεων στην Ελλάδα, η οποία μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών για να αποκτήσει ένα φιλικό προς τις επενδύσεις επιχειρηματικό και νομικό περιβάλλον κατάφερε το 2021 να πετύχει αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων κατά 72,3%, αποτέλεσε το θέμα συζητήσεις στο οποίο συμμετείχαν οι: Γρηγόρης Δημητριάδης, CEO του Υπερταμείου, Αθηνά Χατζηπέτρου, CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και ο Βασίλης Τσιάνος, Πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Συμβουλίου Εμπορίου, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ στο Τορόντο που διεξάγεται 17 και 18 Οκτωβρίου από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, παρουσία ηγετών από τους χώρους της πολιτικής, της διπλωματίας και της οικονομίας από την Ελλάδα και τον Καναδά και κυβερνητικών στελεχών των δύο χωρών.

Όπως ανέφερε ο Γρηγόρης Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος στο Υπερταμείο, το Υπερταμείο ενδιαφέρεται αφενός για τη βελτίωση των εταιρειών των οποίων ήδη έχει και πώς θα κινήσει το σχετικό επενδυτικό ενδιαφέρον προς αυτήν την κατεύθυνση και αφετέρου πώς θα βελτιωθούν και οι υπηρεσίες που παρέχονται στον κόσμο. Σημαντικό ενδιαφέρον επίσης υπάρχει για τον τομέα του περιβάλλοντος, όπως είπε. «Υποστηρίζουμε πάρα πολύ και τη μετάβαση την οποία κάνει η ΔΕΗ σε σχέση με την απολιγνιτοποίηση και επιθυμούμε την ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», σημείωσε ο κ.Δημητριάδης. «Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, έχουμε κάποια ποσά που προέρχονται από τα μερίσματα τα οποία με τη σειρά τους προέρχονται από την καλή λειτουργία των εταιρειών μας και αυτά κοιτάμε να τα επενδύσουμε στην Ελληνική οικονομία. Για αυτό ως πρώτο βήμα συνεργαζόμαστε με κάποιες συστημικές τράπεζες, ενώ σημαντικός στόχος είναι να κινητοποιήσουμε επενδύσεις», τόνισε.

Από την πλευρά της, η Αθηνά Χατζηπέτρου, CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, μίλησε για την συμπληρωματικότητα της Τράπεζας σχετικά με τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και το Υπερταμείο και την πλαισίωση με τον επενδυτικό νόμο και όλων των αντίστοιχων κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Η Τράπεζα εξακολουθεί, όπως είπε, να λειτουργεί ως καταλύτης με γρήγορους ρυθμούς, με ψηφιακές υποδομές, με διαφάνεια και δραστηριοποιείται σε δυο βασικούς πυλώνες: ο ένας είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία, υπό την μορφή συγχρηματοδοτήσεων και εγγυήσεων, όπως επίσης και τα μη χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν πολύ σοβαρή στόχευση τόσο την εκπαίδευση της επιχειρηματικής κοινότητας, όσο και την εκπαίδευση συνολικά του επιχειρηματικού τοπίου, πάντοτε με τη χρήση τεχνολογίας καθώς άλλωστε και εμείς είμαστε ένα ζωντανό παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού και αυτό το κατορθώσαμε μέσα σε δυόμιση χρόνια.

Έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος στον τομέα της ψηφιοποίησης από την Ελληνική κυβέρνηση αλλά υπάρχει ακόμη περιθώριο βελτίωσης, όπως ανέφερε ο Βασίλης Τσιάνος, Πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να γίνει η Ελλάδα πιο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Τόσο το ΤΑΥΠΕΔ, όσο και το Υπερταμείο κάνουν καταπληκτική δουλειά, είπε ο κ.Τσιάνος αλλά χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα όραμα γύρω από συγκεκριμένες επενδύσεις στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Ένας τομέας που χρειάζεται επίσης να βελτιωθεί είναι η δικαιοσύνη, προκειμένου η διαδικασία για τις όποιες υποθέσεις απαιτείται να επιλυθούν δικαστικά να γίνει λιγότερα χρονοβόρα.

Η Ελλάδα ωστόσο, όπως ανέφερε, είναι μια χώρα πολύ ανταγωνιστική γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων που ζουν είτε εντός είτε εκτός, ασχολείται με τις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, την Επιστήμη των Μηχανικών και τα Μαθηματικά και μπορούν να αξιοποιηθούν αλλά και να προσελκύσουν την ανάπτυξη κέντρων Έρευνας και Τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Διονύσης Πρωτόπαππας, Senior Trade Commissioner, Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Τορόντο.

Υπενθυμίζεται ότι το Οικονομικό Φόρουμ του Τορόντο συνδιοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την Enterprise Greece, σε συνεργασία με το Hellenic Initiative Canada καθώς και με την υποστήριξη του Ελληνο-Καναδικού και του Καναδο-Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι εταιρείες Ελληνικος Χρυσός και Eldorado Gold, και υποστηρικτές η Eurobank και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

Comments are closed.