Αντιπλημμυρικά έργα: Τι θα περιλαμβάνει το master plan της κυβέρνησης

Η επίσημη παρουσίαση του κυβερνητικού αντιπλημμυρικού σχεδίου θα πραγματοποιηθεί στις 16 Νοεμβρίου.

«Έργα εθνικού επιπέδου», που θα λύσουν το θέμα των συλλεκτών υδάτων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε ο γενικός διευθυντής Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, Αντώνης Κοτσώνης, τα έργα της διευθέτησης και οριοθέτησης του ρέματος του Δενδροποτάμου, της περιφερειακής τάφρου της Θεσσαλονίκης και του Ανθεμούντα.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) για το θέμα της αντιπλημμυρικής θωράκισης των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Α. Κοτσώνης διευκρίνισε ότι το υπουργείο έχει ως αρμοδιότητα μεγάλα έργα εθνικού επιπέδου, παρόλα αυτά υποστηρίζει τις περιφέρειες και τους δήμους τόσο συμβουλευτικά όσο και με συγκεκριμένες δράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, «το υπουργείο διαπίστωσε ότι υπήρχε στη Θεσσαλονίκη μια δραστηριότητα αντιπλημμυρικών έργων που ήταν αποσπασματική, χωρίς έναν συνολικό σχεδιασμό» και έτσι αποφασίστηκε ότι «για μια συνολική θωράκιση της περιοχής έπρεπε να προηγηθούν τα μεγάλα έργα, δηλαδή έπρεπε να κατασκευαστούν οι συλλέκτες και πάνω εκεί να “ κουμπώνουν” τα άλλα έργα».

Διευκρίνισε δε, ότι οι μελέτες των τριών έργων που αφορούν τους μεγάλους συλλεκτήρες στην περιοχή της Θεσσαλονίκης ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 7 με 8 εκατομμύρια, ενώ η κατασκευή τους θα ξεπεράσει τα τριακόσια εκατομμύρια ευρώ.

Στις 16 Νοεμβρίου η παρουσίαση του master plan αντιπλημμυρικών έργων

Ο κ. Κοτσώνης γνωστοποίησε ακόμη ότι η σημαντικότερη μελέτη που ολοκληρώθηκε είναι το master plan αντιπλημμυρικών έργων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, που θα παρουσιαστεί στις 16 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου. «Αυτή η μελέτη θα είναι ο οδηγός των έργων, με βάση τον οποίο θα δουλεύονται όλα τα αντιπλημμυρικά έργα, ιεραρχημένα και κοστολογημένα στην επόμενη δεκαετία. Κατά συνέπεια, ο καθένας θα ξέρει τι πρέπει να κάνει και πότε πρέπει να το κάνει», είπε.

Διευκρίνισε δε, ότι στο master plan έχουν ξεχωρίσει 40 project πρώτης προτεραιότητας που αφορούν 8 δράσεις, 16 έργα και άλλες 16 μελέτες.

Ειδικότερα, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου σημείωσε ότι δημοπρατήθηκε ένα μεγάλο πακέτο έργων που συμβασιοποιήθηκαν ή εκτελούνται, όπως για παράδειγμα το έργο της αποχέτευσης της Καλαμαριάς, η κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων της Λαχαναγοράς, τα έργα διευθέτησης ρεμάτων στην περιοχή του Ωραιοκάστρου κ.ά. Παράλληλα κάλεσε όλους τους φορείς που ασχολούνται με την Πολιτική Προστασία να εντρυφήσουν στην εγκύκλιο, που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτικής πΠροστασίας πρόσφατα, ενώ υπενθύμισε ότι για την περίπτωση που υπάρχει σοβαρό ζήτημα και το διαπιστώσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας υπάρχει η δυνατότητα να τηρηθεί η διαδικασία των εκτάκτων αναγκών ώστε να παρακάμπτονται κάποια χρονοβόρα ζητήματα, που απαιτεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Ιγ. Καϊτεζίδης: «Δεν μιλάμε για κλιματική αλλαγή, αλλά για κλιματική κρίση»

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΚΜ, ο πρόεδρός της και δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, υπογράμμισε τη σημασία του θέματος της αντιπλημμυρικής προστασίας τονίζοντας ότι «δεν μιλάμε για μια κλιματική αλλαγή αλλά για κλιματική κρίση, ιδιαίτερα λόγω βροχοπτώσεων και χειμάρρων που σχηματίζονται μέσα σε αστικές περιοχές».

Ανέφερε, επίσης ότι στην περιφερειακή τάφρο της Θεσσαλονίκης στην οποία υπάρχουν προβλήματα, ειδικά στην περιοχή των ορίων των Δήμων Πυλαίας – Χορτιάτη και Θεσσαλονίκης, υπάρχει υποχώρηση των στηθαίων της τάφρου, όπου βρίσκονται τουλάχιστον 5 με 6 πολυκατοικίες. «Αν εκεί υποχωρήσει το πρανές θα θρηνήσουμε θέματα», είπε και ζήτησε τη λήψη μέτρων.

Πρόταση Βούλας Πατουλίδου για προγραμματικές συμβάσεις

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ανέφερε ότι πάνω από 57 έργα αυτή τη στιγμή έχουν δρομολογηθεί, ολοκληρώνονται, τρέχουν ή θα συμβασιοποιηθούν και πρότεινε να ξεκινήσουν διαδικασίες προγραμματικών συμβάσεων για καθαρισμό ρεμάτων τοπικού ενδιαφέροντος και μικρής κλίμακας, πέραν των μεγάλων έργων που τρέχει η Περιφέρεια, ώστε να προστατευτούν οι πολίτες από το ενδεχόμενο πλημμύρας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Πάρις Μπίλλιας, συμπλήρωσε ότι για την περιοχή του master plan περιγράφονται 132 έργα και δράσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Όπως είπε, σε συνεργασία με το υπουργείο έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για 16 έργα και μελέτες. Τα μεν έργα πρόκειται να ολοκληρωθούν σε ένα βραχύ χρονικό διάστημα και οι μελέτες να συμβασιοποιηθούν, όταν ανοίξει το ΕΣΠΑ». Αναφέρθηκε ακόμη σε ελλείψεις σε ανθρώπινους πόρους και σε χρηματοδοτήσεις, γνωστοποίησε ότι τα έργα που πρόκειται να ενταχθούν στη νέα προγραμματική περίοδο ξεπερνούν τα 40 εκατ. Ευρώ, ενώ υπογράμμισε ότι στόχος της Περιφέρειας είναι στο τέλος του 2030 να έχει ολοκληρωθεί το πλέγμα των έργων που θα θωρακίσουν κατά το δυνατόν το πολεοδομικό συγκρότημα και την ευρύτερη περιοχή.

Ο διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης, επισήμανε ότι στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης της ΕΥΑΘ με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γίνονται μελέτες για τον Λευκό Πύργο, τα προβλήματα της ΔΕΘ και την περιοχή των δικαστηρίων.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους δημάρχους και τους εκπροσώπους των δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Comments are closed.