Growth Awards: Τα βραβεία – θεσμός που κατακτούν το ελληνικό επιχειρείν

Ο καθιερωμένος θεσμός ανέδειξε επιχειρήσεις που συμβάλλουν καταλυτικά στη δημιουργία ενός νέου επιχειρηματικού τοπίου στη χώρα μας.

Έξι (6) ελληνικές επιχειρήσεις με ισχυρή συμβολή στην ενδυνάμωση και ανάπτυξη του ελληνικού επιχειρείν έλαβαν φέτος τα Growth Awards 2022, τα οποία απένειμαν η Eurobank και η Grant Thornton. Ο καθιερωμένος θεσμός των Growth Awards, για 6η χρονιά, ανάδειξε επιχειρήσεις που συμβάλλουν καταλυτικά στη δημιουργία ενός νέου επιχειρηματικού τοπίου στη χώρα μας, έχοντας ως γνώμονα τη δυναμική ανάπτυξη, την έρευνα & καινοτομία, την εξωστρέφεια, την ψηφιακή εξέλιξη, την υιοθέτηση σύγχρονης προσέγγισης ESG (Environmental, Social & Governance) και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα.

Την έναρξη της τελετής, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 1η Νοεμβρίου 2022, στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, όπου απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, κήρυξε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank, Γεώργιος Ζανιάς. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία του ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, πλήθος διακεκριμένων επιχειρηματιών και ακαδημαϊκών της χώρας, καθώς και ανώτερα και ανώτατα στελέχη της Τράπεζας και της Grant Thornton.

Η επιλογή των έξι (6) επιχειρήσεων που απέσπασαν από ένα βραβείο ανά κατηγορία, πραγματοποιήθηκε από την 20μελή Επιτροπή Βράβευσης των Growth Awards 2022, στην οποία προεδρεύουν από κοινού, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank, Γεώργιος Ζανιάς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton, Βασίλειος Καζάς. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η κα Μαρίνα Χατσόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Levitronix Technologies και του Ελληνικού Δικτύου Καινοτομίας, και μέλος της Επιτροπής Επισκέψεων Μηχανολόγων Μηχανικών του MIT Corporation. Την εκδήλωση, η οποία είχε ταυτόχρονη ζωντανή αναμετάδοση διαδικτυακά, συντόνισε η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη.

«Ο θεσμός των Growth Awards έχει κατακτήσει στην επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα την πρώτη θέση ως προς το κύρος, τα υψηλά κριτήρια επιλογής των νικητών και την εμπέδωση ενός υγιούς επιχειρηματικού κλίματος», επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Γεωργιάδης ανέδειξε τις ισχυρές, όπως τις χαρακτήρισε, επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας με αιχμή το τριπλό ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων, εξαγωγών και τουριστικών εισπράξεων που οδηγούν φέτος σε ρυθμό ανάπτυξης «κοντά στο 6%» του ΑΕΠ, έναν από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, όπως σημείωσε και προέβη στην εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα κινηθεί με θετικό ρυθμό ανάπτυξης και το 2023.

Φέτος για πρώτη φορά στα Growth Awards εντάχθηκε και η κατηγορία Start – up / Scale – up επιχείρηση, υπογραμμίζοντας τη διευρυνόμενη αξία που προσδίδει το νεοφυές οικοσύστημα στο ελληνικό επιχειρείν. Τη σχετική βράβευση πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε: «Θέλω να συγχαρώ την Eurobank και την Grant Thornton για την εξαιρετική πρωτοβουλία – θεσμό να επιβραβεύσουν την επιχειρηματική αριστεία. Μέσω αυτού του θεσμού, αναδεικνύονται οι αυξημένες αντοχές, η σημαντική ανθεκτικότητα, οι ισχυρές δυνάμεις, οι μεγάλες δυνατότητες και οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι οδηγεί, ακόμα και μέσα στα φουρτουνιασμένα νερά, το «εθνικό σκάφος» – με σύνεση, σταθερότητα, ασφάλεια και αυτοπεποίθηση – στον προορισμό του. Την ίδια πορεία θα συνεχίσουμε, όλοι μαζί, βασισμένοι στις ίδιες αρχές και αξίες».

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank Γεώργιος Ζανιάς, επισήμανε:

«Σε μια εποχή διαδοχικών κρίσεων, τα επιχειρηματικά βραβεία Growth Awards, που απονέμονται σήμερα από την Eurobank και την Grant Thornton, επιβραβεύουν ένα νέο ανταγωνιστικό πρότυπο επιχειρηματικότητας, η ανάπτυξη του οποίου βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της χώρας μας. Οι επιχειρήσεις που βραβεύονται ξεχώρισαν επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα, υπερβαίνοντας δυσκολίες και διαμορφώνοντας, τελικά, συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη. Παρά τις διαδοχικές κρίσεις, η ελληνική οικονομία διατηρεί αξιοσημείωτες δυνάμεις, καταγράφοντας πραγματικές επενδύσεις, όχι μόνο σε παραδοσιακά ισχυρούς κλάδους, αλλά και σε νέα πρωτοποριακά πεδία.

»Οι αναπτυξιακές επιδόσεις της εγχώριας οικονομίας αποτελούν ταυτόχρονα, θετική έκπληξη σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς, μεταξύ άλλων, το ελληνικό επιχειρείν αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη σημαντική σημερινή μεταρρυθμιστική πρόοδο που έχει συντελεστεί και εξακολουθεί να υλοποιείται στη χώρα. Η Eurobank, με όλες τις δυνάμεις της, στέκεται διαχρονικά δίπλα στην υγιή επιχειρηματικότητα που επιμένει να υπερβαίνει τις προκλήσεις και να πρωτοπορεί με στόχο την ευημερία και τη δημιουργία διατηρήσιμης απασχόλησης».

Στην τοποθέτησή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton Βασίλειος Καζάς, δήλωσε ότι:

«Απόψε βραβεύουμε για ακόμα μία χρονιά τις επιχειρήσεις που μέσα από τη συνεχή εξέλιξή τους διαμορφώνουν το αύριο του επιχειρείν. Σε μία χρονική περίοδο όπου η ανθεκτικότητα και η προσαρμοστικότητα στις εκάστοτε συνθήκες είναι απαραίτητα εφόδια για τη βιωσιμότητα μίας επιχείρησης, η εξέλιξη, και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς, αποτελεί ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που λίγοι οργανισμοί διαθέτουν. Για έκτη συνεχή χρονιά η Grant Thornton και η Eurobank βλέπουμε με χαρά τις επιχειρήσεις να αγκαλιάζουν τον θεσμό των Growth Awards, ο οποίος στηρίζει και επιβραβεύει τις επιχειρήσεις που συνδυάζουν την επιτυχημένη πορεία τους με την ικανότητά τους να διαμορφώνουν το μέλλον στο επιχειρηματικό τοπίο της Ελλάδας. Η εν λόγω ικανότητα, άλλωστε, μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για ολόκληρο τον επιχειρηματικό κόσμο, προκειμένου η τάση συνεχούς εξέλιξης να γίνει χαρακτηριστικό κάθε οργανισμού που στοχεύει ψηλά. Γι’ αυτό, θα συνεχίσουμε σταθερά να στηρίζουμε τους πρωταγωνιστές του επιχειρείν, οι οποίοι δίνουν ώθηση στην οικονομία της χώρας μας και αποτελούν έμπνευση για κάθε υγιή οργανισμό».

Η κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση Μαρίνα Χατσόπουλος, υπογράμμισε πως ένα κοινό στοιχείο μεταξύ επιτυχημένων επιχειρήσεων είναι ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνουν να προβλέπουν τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην κοινωνία και να ανταποκρίνονται αξιοποιώντας τες για τη δημιουργία νέων ευκαιριών. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «για να γίνει αυτό, οι Διοικήσεις πρέπει να είναι διαρκώς σε εγρήγορση, να αφουγκράζονται το νέο, μέσω μιας κουλτούρας που θα ενισχύει τον υγιή διάλογο από διάφορες οπτικές γωνίες και θα βοηθά στην αναβάθμιση των προϊόντων και υπηρεσιών που παράγει η επιχείρηση, ταχύτερα από τη φυσική τους φθορά στην αγορά.».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η ομάδα της Grant Thornton, με επικεφαλής τον Μανόλη Μιχαλιό, Partner, Head of Assurance, παρουσίασε τα αποτελέσματα της ανάλυσης για το ελληνικό επιχειρείν σήμερα. Η ετήσια έρευνα της Grant Thornton για το ελληνικό επιχειρείν αποτυπώνει τις προσδοκίες των ελλήνων επιχειρηματιών για την πορεία των επιχειρήσεων, σε επίπεδα κύκλου εργασιών, κερδοφορίας και επενδύσεων, μεταξύ άλλων, καθώς και για την πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις, όπως η αύξηση του κόστους παραγωγής και η ενδεχόμενη μείωση της ζήτησης λόγω πληθωρισμού, ενώ αναλύει και τις στρατηγικές που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν το προσεχές διάστημα.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας ο κ. Μ. Μιχαλιός ανέφερε τα εξής:

«Είναι εμφανές ότι τα γεγονότα του τελευταίου εξαμήνου έχουν επηρεάσει σημαντικά την αισιοδοξία που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς οι δείκτες προσδοκιών τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για την πορεία της οικονομίας κατέγραψαν πτώση. Ωστόσο, η ανάπτυξη που είχε σημειωθεί το 2021, σε συνδυασμό με την υλοποίηση των κατάλληλων επενδύσεων, προσφέρουν στις επιχειρήσεις ένα σημαντικό εφόδιο προκειμένου να διατηρηθούν σε ανοδική τροχιά. Στις έννοιες της ανθεκτικότητας και της προσαρμοστικότητας προστίθεται πλέον και η έννοια της εξέλιξης, συνθέτοντας ένα τρίπτυχο χαρακτηριστικών που δύνανται να οδηγήσουν το ελληνικό επιχειρείν με επιτυχία στην επόμενη ημέρα. Ο θεσμός των Growth Awards θα συνεχίσει με την ίδια θέρμη να αναγνωρίζει και να αναδεικνύει τις επιχειρήσεις που διαθέτουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά, και που στοχεύουν πάντα στο μέλλον».

Τις βραβεύσεις πραγματοποίησαν μέλη της Επιτροπής Βράβευσης Growth Awards 2022 και οι δύο Πρόεδροι, κ.κ. Γ. Ζανιάς και Β. Καζάς. Οι έξι (6) επιχειρήσεις και οι κατηγορίες στις οποίες διακρίθηκαν φέτος είναι:

  • Δυναμική Ανάπτυξη | RAFARM
  • Έρευνα & Καινοτομία | PHARMATHEN
  • Εξωστρέφεια | ΚΡΟΝΟΣ ΑΕ
  • Ψηφιακή Εξέλιξη | TELEPERFORMANCE GREECE
  • Environmental, Social & Governance (ΕSG) | QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
  • Start-up / Scale-up | TileDB

Η επιλογή των νικητών γίνεται μέσω της άντλησης πληροφοριών από δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, για περισσότερες από 8.000 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με γνώμονα βασικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες και ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Comments are closed.