Η Citi “ρίχνει” 1 τρισ. ευρώ για την στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης

ΣΈνα τρισεκατομμύριο ευρώ, ποσό ρεκόρ για ιδιωτικό οργανισμό, μέχρι το 2030 έχει δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει η Citi σε υπεύθυνα περιβαλλοντικά έργα που θα έχουν ως στόχο να υποστηρίζουν τη μετάβαση των επιχειρήσεων σε μία βιώσιμη σύγχρονη οικονομία μηδενικών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, να υποστηρίξει συστήματα υγείας, προγράμματα ανάπτυξης εργατικού δυναμικού και προσιτής στέγης.

Είναι χαρακτηριστική άλλωστε μια  από τις πρώτες δεσμεύσεις της νέας διευθύνουσα σύμβουλος της Citi, Jane Fraser για καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2050 επισημαίνοντας ότι η παγκόσμια στρατηγική ESG της Citi δεν περιλαμβάνει μόνο το δικό της τρόπο λειτουργίας καθώς η Citi ως μεγαλύτερη παγκόσμια τράπεζα, είναι διασυνδεδεμένη με πολλούς επιχειρηματικούς τομείς που εξαρτώνται στενά από τον άνθρακα και συνεχίζουν να ηγούνται της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Ειδικότερα, όπως έχει ανακοινωθεί, το πρόγραμμά της για καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2050 περιλαμβάνει στόχους για μείωση εκπομπών για τομείς εντάσεως άνθρακα, που επίσης έχουν ευκαιρίες μετάβασης σε επίπεδο χαμηλών εκπομπών άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων εκπομπών για το 2030 για τα χαρτοφυλάκια ενέργειας και ισχύος. Όσο για τις εγκαταστάσεις και λειτουργίες της Citi, ο στόχος είναι καθαρό μηδενικό αποτύπωμα αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030.

Η θέση της Citi

Tα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν την ευκαιρία και την ευθύνη να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια μετάβασης προς μία παγκόσμια οικονομία μηδενικών ρύπων και να συμβάλλουν θετικά στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, έχει τονίσει η Citi, που για περισσότερα από 20 χρόνια πρωτοστατεί στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Συνεχίζοντας ακόμη και σήμερα με μεγαλύτερη ένταση να ηγείται σημαντικών πρωτοβουλιών με εφαλτήριο για κάθε απόφαση κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης.

Εντελώς ενδεικτικά αναφέρεται ότι από το 1997 η Citi συμμετέχει στην πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, Environment Finance (Finance UNEP Initiative), το 2003 συνδημιούργησε το σύμφωνο των Equator Principles, το 2010 έγινε μέλος στο UN Global Compact, το 2014 συνεισέφερε στη διαμόρφωση των Green Bond principles, το 2019 συνυπέγραψε το παγκόσμιο πλαίσιο των Poseidon Principles, κά. Η Citi από το 2014 έως το 2019, χρηματοδότησε και διευκόλυνε λύσεις για χαμηλές εκπομπές άνθρακα με 164 δισ. δολάρια.

Στο πλαίσιο αυτό και στην Ελλάδα, τα στελέχη της Citi Ελλάδας έχουν κεφαλαιοποιήσει όλη την εμπειρία και γνώση που έχει συσσωρευτεί και συνεχίζει να προοδεύει στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης και σε στενή συνεργασία με την εξειδικευμένη ομάδα ESG της Citi στηρίζουν τη στρατηγική μετάβασης των εταιριών σε μία νέα πιο πράσινη εποχή με μηδενικούς ρύπους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Citi στην Ελλάδα έχει περισσότερα από 50 έτη παρουσίας, διευκολύνοντας  το διεθνές εμπόριο και την κίνηση κεφαλαίων, συμβάλλοντας στην επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων ιδιωτών, εταιριών, χρηματοπιστωτικών οργανισμών και κυβερνήσεων.

Η Citi Ελλάδος, τέλος, συνεχίζει να αναπτύσσει τον τομέα της τραπεζικής μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα και να εξυπηρετεί ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καθώς και πελάτες της Ναυτιλίας, του private bank και του δημοσίου τομέα.

Comments are closed.