Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ΟΗΕ: Ακάθεκτη συνεχίζει η κλιματική αλλαγή – Ο πλανήτης είναι πιθανόν να μην πετύχει τους στόχους για το κλίμα

Ο ρυθμός της κλιματικής αλλαγής δεν έχει επιβραδυνθεί λόγω της πανδημίας της COVID-19 και ο κόσμος υστερεί στη μάχη για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, όπως ανέφεραν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Η οικονομική κάμψη που σχετίζεται με τον ιό προκάλεσε προσωρινή μόνο μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πέρυσι και αυτό δεν ήταν αρκετό για να αντιστρέψει τα αυξανόμενα επίπεδα των αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO).

Οι στόχοι μείωσης δεν πληρούνται και υπάρχει αυξανόμενη πιθανότητα ότι ο πλανήτης δεν θα πετύχει τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της υπερθέρμανσης στον πλανήτη στο +1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ανέφερε ο WMO στην έκθεσή του ‘United in Science 2021’.

«Αυτή τη χρονιά είδαμε τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων να ανακάμπτουν, τις συγκεντρώσεις αερίων θερμοκηπίου να αυξάνονται καθώς και σοβαρά ανθρωπογενή καιρικά γεγονότα που έχουν επηρεάσει την υγεία, τις ζωές και τον βιοπορισμό σε κάθε ήπειρο», ανέφερε ο ίδιος.

Οι συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα σημαντικών αερίων θερμοκηπίου συνέχισαν να αυξάνονται το 2020 και το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία για τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν μεταξύ των υψηλότερων που έχουν καταγραφεί, και εκτιμήθηκε στον 1,06 με 1,26 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Τώρα υπάρχει πιθανότητα 40% η μέση παγκόσμια θερμοκρασία σε ένα από τα επόμενα πέντε έτη να είναι τουλάχιστον κατά 1,5 βαθμό Κελσίου υψηλότερη από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ανέφερε η έκθεση.

«Εκτός αν υπάρξουν άμεσες, γρήγορες και μεγάλης κλίμακας μειώσεις στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, ο περιορισμός της υπερθέρμανσης στον +1,5 βαθμό Κελσίου θα είναι αδύνατος, με καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους και τον πλανήτη από τον οποίο εξαρτόμαστε», δήλωσε ο Γκουτέρες.

Η έκθεση ‘United in Science 2021’ παρουσιάζει τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα και ευρήματα σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και δημοσιοποιείται μερικές εβδομάδες πριν από την COP26, τη νέα παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα.

«Καθ’ όλη την πανδημία ακούμε ότι πρέπει να ανοικοδομήσουμε καλύτερα για να θέσουμε την ανθρωπότητα σε μια πιο βιώσιμη πορεία και να αποφύγουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην κοινωνία και τις οικονομίες», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του WMO Πέτερι Τάαλας.

«Αυτή η έκθεση δείχνει ότι έως τώρα το 2021 δεν κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο ίδιος.

T

Trending

N

NeWsLetteR

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ MAILBOX ΣΑΣ!

Read Next