Ελληνικός Χρυσός: Πρωτοπόρος στην «πράσινη» ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος

Μέσα από την κοινωνική και περιβαλλοντική της δράση η μεταλλευτική εταιρεία έχει στηρίξει έμπρακτα την τοπική κοινωνία της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής και ιδιαίτερα του Δήμου Αριστοτέλη.

Η Ελληνικός Χρυσός είναι μία από τις μεγαλύτερες μεταλλευτικές εταιρείες στην Ελλάδα, η οποία παράγει συμπυκνώματα χρυσού, αργύρου, μολύβδου, ψευδαργύρου και χαλκού από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας και ταυτόχρονα θεωρείται πρωτοπόρος  στον κλάδο όσον αφορά στις δράσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την βιώσιμη ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Από το 2004 η εταιρεία αναπτύσσει και λειτουργεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, καταφέρνοντας μέσα από την υπεύθυνη και πολυβραβευμένη μεταλλευτική της δραστηριότητα να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία. Η εταιρεία έχει επενδύσει πάνω από 1 δισ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό και τη μέγιστη αποδοτική λειτουργικότητα των μεταλλείων, πάντα σε πλήρη εναρμόνιση με το αυστηρό νομικό πλαίσιο περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας.

Από το 2012 λειτουργεί ως θυγατρική της Καναδικής Eldorado Gold, μεταλλευτικής εταιρείας εισηγμένης στα Χρηματιστήρια του Τορόντο και της Νέας Υόρκης, με έδρα στο Βανκούβερ και περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στην έρευνα, ανάπτυξη και λειτουργία μεταλλείων ανά τον κόσμο (Καναδά, Ελλάδα, Τουρκία, Βραζιλία, Σερβία και Ρουμανία).

Σήμερα η Ελληνικός Χρυσός απασχολεί περισσότερους από 1.000 άμεσα και 600 έμμεσα εργαζόμενους, συνεισφέροντας στην αύξηση της απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο με θέσεις εργασίας σε διαφορετικούς τομείς.

Η ανεκτίμητη προσφορά στην ελληνική οικονομία & κοινωνία

Μέχρι σήμερα, η εταιρεία με τη δραστηριότητά της, έχει αποδώσει στο ελληνικό κράτος, έσοδα ύψους 394 εκατ. ευρώ, ενώ στηρίζει έμπρακτα την ελληνική οικονομία, έχοντας υλοποιήσει δαπάνες ύψους 1 δισ. από εγχώριες προμήθειες. Η δράση της όμως δε σταματάει εκεί, η εταιρεία στηρίζει όσο κανένας άλλος την τοπική κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής, με τις κοινωνικές της επενδύσεις και τα έργα της στον Δήμο Αριστοτέλη να ξεπερνούν τα 24 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η εταιρεία αποτελεί μακράν τον κορυφαίο εργοδότη στην περιοχή, καθώς το 84% των εργαζομένων της προέρχεται από τον Δήμο Αριστοτέλη. Παράλληλα, η απόλυτη προτεραιότητα της είναι η προστασία του περιβάλλοντος και για τον λόγο αυτό έχει φροντίσει να απομακρύνει περίπου 3 εκατ. τόνους μεταλλευτικών καταλοίπων από προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητά.

Η άριστη περιβαλλοντική της δράση

Η βιωσιμότητα αποτελεί βασικό άξονα της επιχειρηματικής στρατηγικής της εταιρείας, όπως άλλωστε φαίνεται και από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Βιωσιμότητας (SIMS) που έχει θέσει σε εφαρμογή σε όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων της. Το SIMS μέσα από ένα σύνολο προτύπων, καθοδηγεί τη συνολική λειτουργία της εταιρείας προς την επίτευξη των επιμέρους στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Αποτέλεσμα του SIMS είναι η συμμόρφωση όλων των επιχειρησιακών διαδικασιών με πρότυπα που ενσωματώνουν τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου διεθνώς.

Όπως προκύπτει από τον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης 2019-2020 η εταιρεία ουκ ολίγες φορές προχώρησε σε υψίστης σημασίες δράσεις, οι οποίες καταδείκνυαν τόσο την κοινωνική όσο και την περιβαλλοντική της ευαισθησία, καθιστώντας την παράδειγμα προς μίμηση για τον υπόλοιπο επιχειρηματικό κόσμο στην Ελλάδα. Όπως σημειώνεται στην έκθεση η Ελληνικός Χρυσός διέθεσε το 6% των καθαρών κερδών της σε κοινωνικές επενδύσεις. Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά διάθεσης κοινωνικών επενδύσεων στον ευρύτερο βιομηχανικό κλάδο. Συγκεκριμένα, η εταιρεία στάθηκε στο πλευρό των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής κατά τη διάρκεια της σφοδρής κακοκαιρίας του 2020, η οποία προκάλεσε σημαντικές ζημιές στην περιοχή. Για παράδειγμα, διέθεσε πάνω από των 300.000 ευρώ για την αποκατάσταση του οδικού άξονα Ολυμπιάδας-Βαρβάρας που είχε πληγεί από την κακοκαιρία.

Επίσης, προσέφερε 50.000 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων επάνδρωσης των Κοινοτικών Ιατρείων στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα. Ιδιαίτερη είναι η σημασία που προσδίδει η Ελληνικός Χρυσός στην εκπαίδευση, γι΄αυτό και ανέλαβε την ανακαίνιση και αναβάθμιση 7 σχολικών εγκαταστάσεων της περιοχής. Επέδειξε σημαντική μέριμνα για την υγεία των μαθητών, καθώς φρόντισε για την εγκατάσταση συστήματος φίλτρανσης νερού σε όλα τα σχολεία του Δήμου Αριστοτέλη. Ακόμα, υλοποίησε για 4η χρονιά το καινοτόμο πρόγραμμα Ρομποτικής σε συνεργασία με την Eduact, μία επένδυση ύψους 90.000 ευρώ που καλλιεργεί στους μαθητές σημαντικές δεξιότητες και γνώσεις για το μέλλον.

Το 2021, ένα έτος που η κλιματική κρίση έδειξε το χειρότερο της πρόσωπο, η Ελληνικός Χρυσός απάντησε μεγιστοποιώντας τη «πράσινη» δράση της. Συγκεκριμένα, διέθεσε 1,3 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές και  περιβαλλοντικές επενδύσεις στις τοπικές κοινότητες του δήμου Αριστοτέλη. Η μεταλλευτική εταιρεία κατάφερε να ολοκληρώσει ακόμα ένα τμήμα του μεγάλου έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής από τη μακροχρόνια προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα. Το έργο αυτό το έχει αναλάβει από την αρχή της δραστηριοποίησής της στην περιοχή, ενώ αποτελεί το μεγαλύτερο αντίστοιχο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι από την έναρξη υλοποίησής του έχουν ήδη επενδυθεί περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, παρέδωσε στην τοπική κοινωνία έναν νέο φυσικό χώρο έκτασης 30 στρεμμάτων που για δεκαετίες αποτελούσε χώρο απόθεσης αρσενοπυριτών με επίπτωση στο τοπικό περιβάλλον.

Επίσης, δώρισε ένα μεταχειρισμένο απορριμματοφόρο όχημα στο Δήμο Αριστοτέλη καλύπτοντας και μέρος των εξόδων για υλικοτεχνικό εξοπλισμό για των υπηρεσιών καθαριότητας του δήμου, ενώ  τέλος φρόντισε για την ασφαλή περισυλλογή των αδέσποτων ζώων με τη δωρεά κατάλληλου οχήματος, αξίας άνω των 45.000 ευρώ. Παράλληλα, προχώρησε για ακόμη μία χρονιά σε συνεργασία με τη Νέα Αερολέσχη Θεσσαλονίκης στην εναέρια επιτήρηση των δασών της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ενώ στάθηκε δίπλα και στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, καλύπτοντας το κόστος αντικατάστασης των κατεστραμμένων ελαστικών, των οχημάτων που επιχείρησαν στις φονικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Καινοτόμα περιβαλλοντικά προγράμματα

Μένοντας πιστή στις δεσμεύσεις της για τη «πράσινη» ανάπτυξη η εταιρεία εφαρμόζει μια σειρά από προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος. Ειδικότερα, το Βραβευμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, αποτελεί ένα από τα πιο ολοκληρωμένα online και δημόσια προσβάσιμα προγράμματα στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα παρακολουθεί και καταγράφει δεδομένα για την ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, το ακουστικό περιβάλλον και τον θόρυβο, κ.α, σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου, αναρτώντας τα αποτελέσματα σε μία προσβάσιμη από όλους ειδική πλατφόρμα. Ακόμα, υλοποιεί το πρόγραμμα παράλληλης αποκατάστασης, ένα εκτενές πρόγραμμα για την εξυγίανση εκτάσεων από μεταλλευτικές χρήσεις προηγούμενων ιδιοκτητών του μεταλλείου. Επιπρόσθετα, με  τη χρήση των βέλτιστων πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης, όπως είναι η τεχνολογία ξηρής απόθεσης, η οποία προσφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα, όπως η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η εξοικονόμηση νερού και η αύξηση της ασφάλειας, σημειώνεται σημαντική μείωση του συνολικού της περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.

Το όραμα για το μέλλον

Η Ελληνικός Χρυσός σκοπεύει να επενδύσει επιπλέον 1,9 δισ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό των Μεταλλείων της Κασσάνδρας. Κατά την πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης, 70 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης, πάντα σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία για την ευημερία του τόπου. Επίσης στα σχέδια της εταιρείας είναι η δημιουργία άλλων 3.000 θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της αναπτυξιακής πορείας, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις 1.000 νέες θέσεις θα προστεθούν κατά το πρώτο έτος των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές.

Η συνεισφορά της Ελληνικός Χρυσός στην ελληνική οικονομία θα είναι για άλλη μια φορά κομβικής σημασίας, καθώς εκτιμάται ότι τα έσοδα που θα προσδώσει στο Ελληνικό Δημόσιο θα αγγίξουν τα 2 δισ. ευρώ. Ακόμη, τα έσοδα από τα μεταλλευτικά τέλη για το κράτος και από τις προμήθειες  εγχώριων αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να ξεπεράσουν τα 191 εκατ. ευρώ και στα 3,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Περισσότερες αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της Ελληνικός Χρυσός μπορείτε να διαβάσετε στην Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας 2019-2020.

Comments are closed.