Αυστραλία: Κάνει στροφή στη βιωσιμότητα

Η χώρα επιθυμεί να συνδιοργανώσει την επόμενη σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, ενώ πρόκειται να θέσει νέους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η Αυστραλία θα παρουσιάσει «πολύ σύντομα» τους πιο φιλόδοξους στόχους της για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου και θα είναι υποψήφια να διοργανώσει μαζί με τα νησιά του Ειρηνικού μια σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, ανακοίνωσε σήμερα η Αυστραλή Υπουργός Εξωτερικών, Πένι Γουόνγκ.

Κατά την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την εκλογή της νέας κεντροαριστερής κυβέρνησης στην Αυστραλία η Γουόνγκ εξήγησε ότι η χώρα θα αλλάξει περιβαλλοντική πολιτική, ενώ παραδέχθηκε ότι η Καμπέρα «είχε παραμελήσει τις ευθύνες της» στο παρελθόν.

Η Γουόνγκ διαβεβαίωσε τους οικοδεσπόliτες της στη Σούβα, την πρωτεύουσα των νησιών Φίτζι, ότι η Καμπέρα πλέον θα πάψει να «μην δείχνει σεβασμό» απέναντι στα νησιά του Ειρηνικού και «δεν θα αγνοεί» πια τις εκκλήσεις για δράση έναντι της κλιματικής αλλαγής.

«Εκλεγήκαμε με βάση ένα πρόγραμμα μείωσης της εκπομπής (των αερίων του θερμοκηπίου) κατά 43% ως το 2030 και (την επίτευξη) της ουδετερότητας (του άνθρακα) ως το 2050», πρόσθεσε η Αυστραλή Υπουργός.

«Και δεν πρόκειται για λόγια, θα νομοθετήσουμε σχετικά και πολύ σύντομα θα υποβάλλουμε νέα πρόταση στη Σύμβαση Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή», σημείωσε.

Υπό την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση η Αυστραλία – μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγούς άνθρακα και αερίου παγκοσμίως—αρνούνταν να υιοθετήσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Η Γουόνγκ πρόσθεσε εξάλλου ότι επιθυμεί να αλλάξει την εικόνα που έχει ο κόσμος για την Αυστραλία συνδιοργανώνοντας την επόμενη σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP).

«Προτείναμε να συνδιοργανώσουμε τη μελλοντική COP μαζί με τις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού. Αναμένω με ανυπομονησία τις νέες συζητήσεις στην περιοχή για την πρόταση αυτή», δήλωσε η Αυστραλή Υπουργός.

Comments are closed.