Φωτοβολταϊκά: Η ΟΕΤ παρουσιάζει το εμβληματικό έργο Flex2Energy στη ΔΕΘ

To Ευρωπαϊκό έργο Flex2Energy θέτει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο έναν φιλόδοξο και κρίσιμο στόχο: Την μαζική Παραγωγή 3 ης γενιάς Φωτοβολταϊκών (τα εύκαμπτα Οργανικά Ημιδιαφανή Φωτοβολταικά – OΦΒ).

Το εμβληματικό Ευρωπαϊκό έργο Flex2Energy που σηματοδοτεί το μέλλον της Ευρώπης για την δημιουργία της Πράσινης Βιομηχανίας, την Παραγωγή Πράσινης Ενέργειας, και των Ενεργειακά Αυτόνομων Κτιρίων και Θερμοκηπίων, παρουσιάζει στο (Περ. 10 Stand 28) στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ, η Ελληνική εταιρεία ΟΕΤ, μέλος του Συνδέσμου Εταιριών Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών HOPE-A.

To Ευρωπαϊκό έργο Flex2Energy θέτει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο έναν φιλόδοξο και κρίσιμο στόχο: Την μαζική Παραγωγή 3 ης γενιάς Φωτοβολταϊκών (τα εύκαμπτα Οργανικά Ημιδιαφανή Φωτοβολταικά – OΦΒ), ενώ φέρνει τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο διεθνών τεχνολογικών εξελίξεων, καθώς δημιουργείται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης η πρώτη παγκοσμίως αυτοματοποιημένη γραμμή Παραγωγής Ημιδιάφανων Φωτοβολταικών, με μέγεθος παραγωγής ΟΦΒ περισσότερο από 1.000.000 m τον χρόνο.

Στους στόχους του Flex2Energy περιλαμβάνεται επίσης η κατασκευή υψηλής απόδοσης εκτυπωμένων ολοκληρωμένων ΟΦΒ σε ανταγωνιστικές τιμές, έτοιμα για εγκατάστασή σε Κτίρια, Θερμοκήπια και Οροφές Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων. Τον συντονισμό του Flex2Energy, που διαρκεί 48 μήνες με συνολικό προϋπολογισμό 21,2 εκατομμύρια ευρώ, έχει η ελληνική εταιρεία οετ που ηγείται στον τομέα των Φωτοβολταϊκών 3 ης γενιάς σε Παγκόσμιο επίπεδο.

Στο Flex2Energy συμμετέχουν συνολικά 15 βιομηχανικοί και ερευνητικοί φορείς της Ευρώπης: Έξι φορείς από την Ελλάδα (ΟΕΤ, ΑΛΟΥΜΙΛ, Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN- ΑΠΘ, HOPE-A, DEPIA, Κυριακίδης), τρεις από Γαλλία (Pole- Fibres, INCORE, IPC), και από ένας από Γερμανία (Coatema), Ισπανία (Mondragon), Ουγγαρία (SEMILAB), Λιθουανία (WOP), Ιταλία (Stellantis – Fiat), και Ρουμανία (Δήμος Alba Julia).

Επίσης, στη ΔΕΘ (Περ 10 Stand 28) παρουσιάζεται και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας COPE-Nano (www.cope-nano.eu), που αποτελεί την επέκταση και εξέλιξη του διεθνώς αναγνωρισμένου Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN (www.ltfn.gr) του ΑΠΘ σε ένα Αυτόνομο, Ανεξάρτητο και Βιώσιμο Κέντρο Αριστείας των οργανικών ηλεκτρονικών και των ΟΦΒ, και των Νανοτεχνολογίών.

Το Κέντρο COPE-Nano θα αποτελέσει έναν σύγχρονο φορέα Αριστείας στην Εκπαίδευση, Έρευνα, Τεχνολογία και Καινοτομία και θα καταστήσει την Ελλάδα Παγκόσμιο Κόμβο Αριστείας και Επιχειρηματικότητας στις Νανοτεχνολογίες, τα Οργανικά Ηλεκτρονικά και την Πράσινη Ενέργεια. Το έργο για τη δημιουργία του Κέντρου COPE-Nano συντονίζεται και αφορά το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN – ΑΠΘ, συμμετέχουν δε και οι Διεθνείς φορείς Αριστείας: University of Cambridge – UK, University of Bordeaux – France. Ήδη περισσότεροι από 30 διεθνείς ακαδημαϊκοί, ερευνητικοί και βιομηχανικοί φορείς από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή έχουν δηλώσει ισχυρό ενδιαφέρον για συνεργασία και αξιοποίηση των υποδομών και των αποτελεσμάτων του Κέντρου COPE-Nano.

Η δημιουργία του Κέντρου Αριστείας COPE-Nano υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την Ελληνική Κυβέρνηση με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ.€.

Comments are closed.