Δύο αμερικανικές εταιρείες ηλιακών πάνελ συνεργάζονται για παραγωγή πάνελ Made in USA

Δύο μικροί κατασκευαστές ηλιακών πάνελ ανακοίνωσαν ότι συνεργάζονται για την παραγωγή πάνελ που θα επιτρέψουν στους πελάτες τους, τους Αμερικανούς υπεύθυνους ανάπτυξης ηλιακών έργων, να επωφεληθούν από μια νέα και επικερδή ομοσπονδιακή επιδότηση για εξοπλισμό καθαρής ενέργειας αμερικανικής κατασκευής.

Η συμφωνία μεταξύ της Suniva, παραγωγού ηλιακών κυψελίδων με έδρα τη Georgia, και της καναδικής Heliene, η οποία διαθέτει μονάδες παραγωγής πάνελ στη Minnesota, παρουσιάζεται από τη διοίκηση Biden ως απόδειξη ότι οι επιδοτήσεις του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) αποδίδουν καρπούς, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής ηλιακών πάνελ για να ανταγωνιστεί την Κίνα.

“Πριν από τη συγκεκριμένη διοίκηση, οι εταιρείες ηλιακής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετώπιζαν δυσκολίες”, δήλωσε σε γραπτή δήλωση προς το Reuters η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, η οποία επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Suniva στο Norcross της Georgia. Σημείωσε ότι το 20% των θέσεων εργασίας στην παραγωγή ηλιακών πάνελ στις ΗΠΑ χάθηκαν μεταξύ 2016 και 2020.

Η ίδια η Suniva επανεκκινεί ένα εργοστάσιο που είχε τεθεί εκτός λειτουργίας.

“Τώρα, παρόλο που υπάρχουν ακόμα σημαντικές προκλήσεις, οι φορολογικές πιστώσεις του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού αλλάζουν τα δεδομένα”, πρόσθεσε η Yellen.

Σύμφωνα με τη τριετή συμφωνία των 400 εκατομμυρίων δολαρίων, η Suniva θα προμηθεύσει κύτταρα στην Heliene, η οποία θα τα συναρμολογήσει σε πάνελ. Τα προϊόντα θα μπορούν να τροφοδοτήσουν έργα ηλιακής ενέργειας περίπου 2 gigawatt, σύμφωνα με τη Suniva. Αυτό αντιπροσωπεύει αρκετή ισχύ για να τροφοδοτήσει περίπου 350.000 σπίτια.

Οι κατασκευαστές ηλιακών έργων που χρησιμοποιούν πάνελ που περιέχουν κύτταρα αμερικανικής κατασκευής θα μπορούν να διεκδικήσουν πίστωση φόρου 10% για τη χρήση εγχώριου περιεχομένου, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Υπουργείου Οικονομικών που αποκαλύφθηκαν πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Αυτή η πρόσθετη πίστωση, που δημιουργήθηκε με τον νόμο IRA του 2022, θεωρείτο δυσεύρετη από τους κατασκευαστές επειδή δεν υπήρχε τρέχουσα εγχώρια προσφορά ηλιακών κυψελίδων από πυρίτιο, της κυρίαρχης τεχνολογίας του κλάδου.

Ορισμένοι κατασκευαστές ηλιακών πάνελ έχουν ασκήσει πίεση για πιο αυστηρούς κανόνες εγχώριου περιεχομένου προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον καταιγισμό προϊόντων κινεζικής κατασκευής στην παγκόσμια αγορά.

“Αυτό το συμβόλαιο αποτελεί απόδειξη της αποτελεσματικότητας του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού και των οδηγιών του Υπουργείου Οικονομικών για το εγχώριο περιεχόμενο του Μαΐου 2023”, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Suniva, Cristiano Amoruso. “Είμαστε υπερήφανοι που τηρούμε τη μακροχρόνια υπόσχεσή μας να φέρουμε ξανά την παραγωγή κυψελίδων στις Ηνωμένες Πολιτείες στις εγκαταστάσεις μας στο Norcross.”

Comments are closed.