“Αναζωογόνηση και ανθεκτικότητα των περιοχών της υπαίθρου που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις μείωσης του πληθυσμού και περιβαλλοντικούς κινδύνους”

Στις 13 Φεβρουαρίου 2024 θα οργανωθεί στο Συνεδριακό & πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Καλαβρύτων ειδική θεματική συνεδρία με θέμα προτάσεις και μηχανισμούς υποστήριξης για την αναζωογόνηση και ενίσχυση της ανθεκτικότητας της υπαίθρου έναντι δημογραφικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Τριήμερη διαπεριφερειακή συνεδριακή διάσκεψη και επισκέψεις εργασίας διοργανώνει στη Δυτική Ελλάδα το Πανεπιστήμιο Πατρών στις 13-15 Φεβρουαρίου 2024, με τη συμμετοχή αναπτυξιακών οργανισμών και αυτοδιοικητικών φορέων από έξι ευρωπαϊκές περιφέρειες με θέμα “Αναζωογόνηση και ανθεκτικότητα των περιοχών της υπαίθρου που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις μείωσης του πληθυσμού και περιβαλλοντικούς κινδύνους“. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται στο πλαίσιο της 2ης Συνάντησης του Ευρωπαϊκού Διαπεριφερειακού Έργου Interreg Europe Down-to-Earth.

Στις 13 Φεβρουαρίου 2024 θα οργανωθεί στο Συνεδριακό & πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Καλαβρύτων ειδική θεματική συνεδρία με θέμα προτάσεις και μηχανισμούς υποστήριξης για την αναζωογόνηση και ενίσχυση της ανθεκτικότητας της υπαίθρου έναντι δημογραφικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων. Εισαγωγική ομιλία θα κάνει ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας Αθανάσιος Παπαδόπουλος. Εισηγήσεις θα κάνουν ο Καθηγητής Ευάγγελος Παπαδάκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου, ο Διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης κ. Γιάννης Γούπιος, η κυρία Ηρώ Τσιμπρή, Γεν. Διευθύντρια της Αναπτυξιακής Αχαΐα Α.Ε, ο Καθ. Νίκος Κούτσιας Τμ. Αειφορικής Γεωργίας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, κ. Σπύρος Παπασπύρου, ο Δρ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος (ερευνητής Παν. Πατρών- επιστ. συνεργάτης τοπικής αυτοδιοίκησης) και η Tania Gesto Casás, εκ μέρους του Ιδρύματος Juana de Vega της Ισπανίας, ενώ διαδικτυακή παρέμβαση σχετικά με την πολιτική ολοκληρωμένης διαχείρισης δασικών οικοσυστημάτων θα κάνει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης. Θα ακολουθήσουν επισκέψεις εργασίας στα Καλάβρυτα και συζήτηση με τους υπευθύνους του Χιονοδρομικού Κέντρου, με επίκεντρο τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι φορείς της περιοχής για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την προσαρμογή της ορεινής οικονομίας και του τουρισμού σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής.

Την επόμενη ημέρα, στις 14 Φεβρουαρίου, οι εταίροι του έργου θα συμμετάσχουν σε επίσκεψη μελέτης και συσκέψεις στο Δήμο Θέρμου και στο Δήμο Ξηρομέρου, στην Αιτωλοακαρνανία όπου θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν σχετικά με τις δράσεις τοπικής ανάπτυξης και χωρικών επενδύσεων στην περιοχή, την προβολή και τη μελέτη των καλών πρακτικών στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και της πολιτιστικής αναζωογόνησης. Ειδικότερα στο Δήμο Θέρμου, με την παρουσία του Δημάρχου κ. Σπ. Κωνσταντάρα, θα γίνει παρουσίαση των τοπικών αναπτυξιακών σχεδίων και συζήτηση καλών πρακτικών με επίκεντρο την καλλιέργεια εσπεριδοειδών, τον τομέα κτηνοτροφίας, επεξεργασίας κρέατος, την αναζωογόνηση της αμπελουργίας (Οινοποιείο Πετροχωρίου) και τον κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα. Η δραστηριότητα θα συνεχιστεί με συζήτηση σχετικά με τις δράσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης, στη λίμνη Τριχωνίδα. Στη συνέχεια, οι συντελεστές του έργου θα μεταβούν στον Αστακό, όπου σε ειδική συνεδρία με την παρουσία του Δημάρχου Ξηρομέρου κ. Ιωάννη Τριανταφυλλάκη, θα παρουσιαστούν η Ολοκληρωμένη Χωρική Στρατηγική, οι δράσεις του προγράμματος LEADER από την κ. Ευλαμπία Βλάχου (Αιτωλική Αναπτυξιακή), ενώ θα αναλυθούν καινοτόμες προσπάθειες, όπως στην επεξεργασία αρωματικών φυτών, στις δράσεις προώθησης του αναρριχητικού τουρισμού, στην ανθεκτικότητα και προστασία των πολιτιστικών μνημείων και στις δράσεις για τα κτηνοτροφικά πάρκα.

Μέσα από τις συναντήσεις του έργου θα διευκολυνθεί η αξιολόγηση καινοτόμων πρωτοβουλιών και θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή εμπειριών, όσον αφορά τις προσπάθειες των Δήμων, τοπικών φορέων, επιχειρήσεων και των πολιτών στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και της κοινωνικής αναζωογόνησης, καθώς και την στρατηγική τους για προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις ανθεκτικότητας και κλιματικής μετάβασης.

Οι εργασίες της επίσκεψης θα ολοκληρωθούν στην Πάτρα στις 15/02 με σύσκεψη των ομάδων διοίκησης και διαχείρισης του έργου.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές στην ιστοσελίδα: https://www.interregeurope.eu/down-to-earth/news-and-events/events/conference-the-revitalisation-and-resilience-of-rural-areas

Πληροφορίες για το έργο

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, μέσω των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Αειφορικής Γεωργίας, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Έργο «Αντιμετώπιση των προκλήσεων μείωσης του πληθυσμού για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής ανθεκτικότητας στις αγροτικές περιοχές – DowntoEarth» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «INTERREG EUROPE». Στο Εταιρικό Σχήμα του Έργου συμμετέχουν οι εξής φορείς:

  1. Υπηρεσία Αγροτικής Ανάπτυξης της Γαλικίας, ως επικεφαλής εταίρος (Ισπανία)
  2. Ίδρυμα Juana de Vega (Ισπανία)
  3. Δήμος του Campobasso (Ιταλία)
  4. Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ρουμανία)
  5. Περιφερειακός σύνδεσμος Neckar-Alb (Γερμανία)
  6. Πανεπιστήμιο Πατρών
  7. Ινστιτούτο ISOCARP (Ολλανδία) ως Σύμβουλος
  8. Ένωση URBAN 2020 (Ρουμανία)
  9. Κέντρο υποστήριξης επιχειρήσεων Kranj (Σλοβενία)

Ως συνδεδεμένοι εταίροι πολιτικής συμμετέχουν: η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υδάτων και Δασών της Ρουμανίας.

Ο κύριος στόχος του έργου Down-to-Earth είναι να οδηγήσει τις συμμετέχουσες Περιφέρειες σε καλύτερη χρήση των διαθέσιμων εργαλείων και πόρων, συμπεριλαμβανομένων των κονδυλίων της Πολιτικής Συνοχής, σε σχέση με την πρόκληση της μείωσης του πληθυσμού και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ανθεκτικότητας των αγροτικών περιοχών.  Πιο συγκεκριμένα το έργο Down-to-Earth θα συμβάλλει στον εντοπισμό και την προώθηση λύσεων που θα είναι επωφελείς για όλους, στους τομείς της διαχείρισης, της διατήρησης και της ενίσχυσης του φυσικού κεφαλαίου, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος και ο αντίκτυπος των περιβαλλοντικών καταστροφών και να ενισχυθούν οι οικονομικές και κοινωνικές δυνατότητες για την διατήρηση και προσέλκυση κατοίκων στις αγροτικές περιοχές.

Comments are closed.