Η Huawei μηνύει τη Ρουμανία για απαγόρευση της ανάπτυξης υποδομών 5G

Η Huawei δήλωσε «απογοητευμένη από την απόφαση της ρουμανικής κυβέρνησης […] η οποία δεν βασίζεται σε καμία αντικειμενική αξιολόγηση».

Η κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei Technology μήνυσε τη Ρουμανία μετά την απόρριψη του αιτήματός της για άδεια χρήσης εξοπλισμού υποδομής 5G από τη ρουμανική κυβέρνηση, όπως προκύπτει από δικαστικά έγγραφα.

Οι ενάγοντες είναι η κινεζική μητρική εταιρεία, η μονάδα της με έδρα το Χονγκ Κονγκ, μαζί με τις ρουμανικές και ουγγρικές θυγατρικές της, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που υποβλήθηκαν στο Εφετείο του Βουκουρεστίου και δημοσιεύθηκαν στην ηλεκτρονική πύλη του υπουργείου Δικαιοσύνης την Τρίτη.

Η αίτηση της Huawei για άδεια εγκατάστασης επικοινωνιακού εξοπλισμού δικτύου 5G απορρίφθηκε τον Φεβρουάριο λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με κυβερνητική απόφαση που δημοσιεύθηκε τότε στην επίσημη εφημερίδα της Ρουμανίας. Η απόφαση της κυβέρνησης βασίστηκε σε προηγούμενη απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας της Ρουμανίας. Σύμφωνα με τη ρουμανική νομοθεσία, οι πάροχοι επικοινωνιών πρέπει να λάβουν προηγούμενη άδεια από τον πρωθυπουργό, η οποία επικυρώνεται από το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας, για να χρησιμοποιήσουν τεχνολογίες, εξοπλισμό και λογισμικό σε δίκτυα 5G.

Η Huawei δήλωσε «απογοητευμένη από την απόφαση της ρουμανικής κυβέρνησης […] η οποία δεν βασίζεται σε καμία αντικειμενική αξιολόγηση», επικαλούμενη την παρουσία της στη Ρουμανία για πάνω από 20 χρόνια, χωρίς κανένα θέμα ασφάλειας ή νομικό ζήτημα.

Τον Ιανουάριο του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε να επιβληθούν περιορισμοί ή απαγορεύσεις σε «προμηθευτές υψηλού κινδύνου» στα στοιχεία πυρήνα και πρόσβασης των δικτύων 5G. Τον Ιούνιο του 2023, τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν μεταφέρει τη σύσταση στο εθνικό δίκαιο, με δέκα χώρες να έχουν χρησιμοποιήσει τα προνόμιά της για να περιορίσουν ή να αποκλείσουν προμηθευτές υψηλού κινδύνου.

Η Επιτροπή υποστήριξε τις προσπάθειες των κρατών μελών να περιορίσουν τον ρόλο της Huawei και της ZTE στα δίκτυα 5G και δεσμεύτηκε να εφαρμόσει τις ίδιες αρχές κυβερνοασφάλειας στις δικές της προμήθειες τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, αποφεύγοντας την έκθεση στους δύο κινέζους προμηθευτές.

Comments are closed.