Part 3 – Πράσινη» βιομηχανία: Μια «Ανθισμένη Ελπίδα» για την Ελλάδα το Green Industry

Πολλές μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες έχουν ήδη ηγηθεί του «πράσινου» μετασχηματισμού, θέτοντας φιλόδοξους στόχους και υλοποιώντας καινοτόμες λύσεις.

Του Θανάση Λασκούδη

 

Σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή απειλεί τον πλανήτη μας, η στροφή προς βιώσιμες πρακτικές και παραγωγικές διαδικασίες δεν αποτελεί πλέον επιλογή, αλλά επιτακτική ανάγκη. Η Ελλάδα, με το πλούσιο φυσικό της περιβάλλον και τoν βιομηχανικό κλάδο, έχει τη δυνατότητα να ηγηθεί της στροφής προς την «πράσινη» βιομηχανία, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Στα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερες ελληνικές βιομηχανίες υιοθετούν στρατηγικές «πράσινου» μετασχηματισμού, αναγνωρίζοντας τα οφέλη που προσφέρουν. Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, η στροφή προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εφαρμογή κυκλικών οικονομικών πρακτικών και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος αποτελούν βασικές συνιστώσες αυτής της στροφής.

Πολλές μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες έχουν ήδη ηγηθεί του «πράσινου» μετασχηματισμού, θέτοντας φιλόδοξους στόχους και υλοποιώντας καινοτόμες λύσεις. Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

HELLENIQ ENERGY: Η Helleniq Energy ηγείται της στροφής προς την πράσινη βιομηχανία όντας ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους ενέργειας στην νοτιοανατολική Ευρώπη, έχει θέσει ως βασική στρατηγική προτεραιότητα την στροφή προς την πράσινη βιομηχανία. Η εταιρεία υλοποιεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2025. Έχει ήδη εγκαταστήσει 680 MW ΑΠΕ, ενώ έργα 400 MW βρίσκονται
σε κατασκευή. Στόχος είναι η εγκατάσταση έως και 2 GW ΑΠΕ έως το 2025, με έμφαση στην ηλιακή και αιολική ενέργεια.

Η εταιρεία έχει δεσμευτεί για την πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028, με την σταδιακή αποχώρηση από τα λιγνιτικά εργοστάσια. Επίσης η Helleniq Energy συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη της αγοράς πράσινου υδρογόνου, με στόχο την παραγωγή έως και 300.000 τόνων ετησίως έως το 2030.Η εταιρεία υιοθετεί αρχές κυκλικής οικονομίας, με στόχο την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την αξιοποίηση των αποβλήτων.

ΟΛΘ: Ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης έχει θέσει στόχο την ουδέτεροτητα άνθρακα έως το 2030. Έχει επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτροκίνηση και ψηφιακές λύσεις, μετατρέποντας το λιμάνι σε ένα πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης.

Μυτιληναίος: Ο Όμιλος Μυτιληναίος, ένας από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς ομίλους στην Ελλάδα, έχει υιοθετήσει μια στρατηγική στροφής προς την «πράσινη» ενέργεια. Έχει επενδύσει σε μεγάλα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ παράλληλα αποεπενδύει από τον λιγνίτη, συμβάλλοντας στην απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα.

Τιτάν: Η «Τιτάν», η μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία στην Ελλάδα, έχει δεσμευτεί για μείωση του CO2 κατά 30% έως το 2030. Εφαρμόζει νέες τεχνολογίες και εναλλακτικά καύσιμα, ενώ παράλληλα αναπτύσσει «πράσινα» προϊόντα, διασφαλίζοντας την ηγετική της θέση σε μια εποχή περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Παπαστράτος: Η «Παπαστράτος» με συνεχείς επενδύσεις που ξεπερνούν τα 700 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια για τον μετασχηματισμό των βιομηχανικών της εγκαταστάσεων στον Ασπρόπυργο, κινείται μπροστά από τις εξελίξεις, με σταθερό βηματισμό προς την «πράσινη» και ψηφιακή της μετάβαση. Με επενδύσεις πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων με σκοπό τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και της χρήσης των ορυκτών καυσίμων. Το εργοστάσιο της «Παπαστράτος» είναι ένα από τα πρώτα που εφαρμόζουν το πρόγραμμα Zero Carbon Tech της Philip Morris.

Συνεταιρισμός Ζαγορίου: Ο Συνεταιρισμός Ζαγορίου, γνωστός για τα παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα του, έχει υιοθετήσει βιώσιμες πρακτικές στις κτηνοτροφικές μονάδες και στις εγκαταστάσεις του. Αξιοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εφαρμόζει κυκλικές οικονομικές πρακτικές και διασφαλίζει την υψηλή ποιότητα των προϊόντων του με σεβασμό στο περιβάλλον, αποτελώντας ένα λαμπρό παράδειγμα για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

ΗΡΑΚΛΗΣ: Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ, ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο των δομικών υλικών στην Ελλάδα, υιοθετεί με ορμή τη στροφή προς την «πράσινη» βιομηχανία. Ο «πράσινος» μετασχηματισμός αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τον Όμιλο, με στόχο την υλοποίηση βιώσιμων πρακτικών σε όλες τις πτυχές της λειτουργίας του. Ο Όμιλος υλοποιεί το φιλόδοξο έργο OLYMPUS, με στόχο τον μετασχηματισμό του εργοστασίου τσιμέντου στο Μηλάκι Ευβοίας σε εγκατάσταση μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα (net zero carbon). Η υιοθέτηση τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης CO2 (CCS) θέτει τον ΗΡΑΚΛΗ στην πρώτη γραμμή της «πράσινης» καινοτομίας. Επιπλέον, ο Όμιλος εστιάζει στην ανάπτυξη νέων τύπων τσιμέντου με μειωμένο ανθρακικό αποτύπωμα, συμβάλλοντας στην υιοθέτηση βιώσιμων λύσεων στον κατασκευαστικό κλάδο.

Η υιοθέτηση αρχών κυκλικής οικονομίας αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής. Ο Όμιλος επενδύει στην αξιοποίηση αποβλήτων και στην ανάπτυξη λύσεων για την επαναχρησιμοποίηση υλικών. Επιπλέον, ο ΗΡΑΚΛΗΣ υλοποιεί δράσεις για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις εγκαταστάσεις του.

Πρωτοπόροι της «πράσινης» επανάστασης: Ελληνικές Startups στην πρώτη γραμμή

Στην ακμάζουσα γη της Ελλάδας, όπου άνθισε η φιλοσοφία και η δημοκρατία, γεννιέται μια νέα γενιά πρωτοπόρων. Νέες, δυναμικές Startups, με όπλα τους την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και το πνεύμα συνεργασίας, ηγούνται της στροφής προς ένα μέλλον πιο πράσινο, πιο υγιές, πιο δίκαιο.

Solmeyea: Μια εταιρεία-φάρος στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Συνδυάζοντας τη βιοτεχνολογία με τη βιωσιμότητα, η Solmeyea μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα από δηλητήριο για τον πλανήτη σε πολύτιμη πρώτη ύλη. Οραματίζεται ένα μέλλον όπου το CO2 θα τροφοδοτεί δισεκατομμύρια ανθρώπους, φέρνοντας ισορροπία στο οικοσύστημα και ευημερία στην ανθρωπότητα.

GRECiOT: Η πρωτοπόρος Startup που μάχεται για καθαρό αέρα. Με ολοκληρωμένες λύσεις μέτρησης και ανάλυσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, προσφέρει πολύτιμα δεδομένα για την αντιμετώπιση ενός αόρατου, αλλά ύπουλου εχθρού. Η GRECiOT ηγείται της προσπάθειας για έναν κόσμο όπου η αναπνοή γίνεται ξανά μια υγιής και ασφαλής πράξη.

BIO2CHP: Μια πανεπιστημιακή spin-off εταιρεία που φέρνει επανάσταση στην παραγωγή ενέργειας. Με τεχνολογία αιχμής, αξιοποιεί υπολείμματα βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας μικρής κλίμακας και επιτόπου. Η BIO2CHP δίνει νέα πνοή στην κυκλική οικονομία, προσφέροντας λύσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

ThermoDraft: Σαν άψογος μηχανισμός, η ThermoDraft μετατρέπει τη θερμότητα σε ενέργεια, τροφοδοτώντας με ελπίδα ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον άνθρακα. Με τεχνογνωσία αιχμής και όραμα αδιαπραγμάτευτο, ηγείται της μάχης για ενεργειακή απόδοση στους βιομηχανικούς και θαλάσσιους τομείς.

Greener than Green: Μια όαση καινοτομίας στον κόσμο της επεξεργασίας νερού. Συνδυάζοντας εμπειρία και πρωτοπορία, η Greener than Green φέρνει λύσεις στην απαιτητική βιομηχανία, υψώνοντας το ανάστημά της ενάντια στη ρύπανση. Στόχος της, η κυκλική χρήση νερού, ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα.

KYKLOS Group: Μια χημική βιομηχανία με όραμα πράσινο. Η KYKLOS Group, με πνεύμα καινοτόμο, παράγει χημικά προϊόντα για την επεξεργασία νερού και υγρών αποβλήτων, υψώνοντας ασπίδα προστασίας γύρω από το περιβάλλον. Η ανακύκλωση κυριαρχεί, φέρνοντας την κυκλική οικονομία στο προσκήνιο.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #48

 

Δείτε επίσης:

Comments are closed.