H ADDART φροντίζει για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των νέων

Πρόκειται για μη κερδοσκοπική εταιρεία που αφιερώνει τις δράσεις της στις τέχνες και τον πολιτισμό.

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Agroecological Youth Education for Future, (AYE!) στο οποίο έλαβε μέρος η ADDART, η οποία είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που αφιερώνει τις δράσεις της στις τέχνες και τον πολιτισμό.

Το AYE! αποτελεί μια δράση συγχρηματοδοτούμενη από το Erasmus+ Programme της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αποσκοπεί να αυξήσει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και οικολογική παιδεία των νέων, εισάγοντάς τους στην Αγροοικολογία ως μια ολιστική επιστήμη που προσφέρει νέες επιλογές και λύσεις για βιώσιμα περιβάλλοντα και βιώσιμα συστήματα τροφοδοσίας.

Στην παραγωγή και διάχυση ενός συνόλου διασκεδαστικών και επιμορφωτικών μέσων, προχώρησαν οι εταιρείες που συμμετείχαν, προκειμένου οι νέοι να ανακαλύψουν και να κατανοήσουν την επιστήμη της Αγροοικολογίας και να υιοθετήσουν έναν τρόπο ζωής πιο κοντά στα πρότυπά που εκείνη ορίζει.

Τον συντονισμό του ΑΥΕ! ανέλαβε το Association of Local Food Initiatives (AMPI) της Τσεχίας και το consortium (κοινοπραξία μεγάλων οικονομικών ομίλων) των οργανισμών αποτελείται από το URGENCI από τη Γαλλία, τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση DEAFAL της Ιταλίας, την οργάνωση Zelena tranzicija της Σερβίας, το Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği της Τουρκίας και την ADDART από την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα AYE! ξεκίνησε το ταξίδι του το 2021 και η ADDART ανέλαβε τη διαχείριση όλων των μέσων που απευθύνονται σε νέους και εκπαιδευτικούς για τη διάδοση του μηνύματος της Αγροοικολογίας: έναν βοηθητικό οδηγό (curriculum) ο οποίος απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να ενημερωθούν και να ενημερώσουν ομάδες για την επιστήμη της Αγροοικολογίας, το εκπαιδευτικό επιτραπέζιο παιχνίδι Planet A και το κόμικ «Journey to Green Horizons».

Σε λίγο καιρό ολοκληρώνεται μία ψηφιακή πλατφόρμα που θα διαθέτει δωρεάν ένα curriculum για την Aγροοικολογία. Η πρόθεση αυτής της ψηφιακής πλατφόρμας είναι να παρέχει σε ΕΣΑΣ (εκπαιδευτές, διδάσκοντες, ηγέτες ομάδας ή ακόμη και εκπαιδευτικούς που εργάζονται με νέους στην καθημερινή τους πρακτική) δεδομένα και εργαλεία για να εξερευνήσετε με την ομάδα σας την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του σημαντικού κοινωνικού και περιβαλλοντικού concept της Αγροοικολογίας.

Στα 8 κεφάλαιά του, με τη βοήθεια εικόνων και infographics, ο χρήστης θα μάθει για τις νέες εξελίξεις στον τομέα της Οικολογικής Παιδείας και, μεταξύ άλλων, τρόπους για πιο διαδραστικές δραστηριότητες με εφήβους.

Η έννοια του τοπίου, της γεωργίας και της οικονομίας μέσω μίας αγροοικολογικής προσέγγισης αποτελούν κάποια από τα κύρια κεφάλαια αυτού του βοηθητικού οδηγού, καθώς επίσης αναπτύσσονται προβληματικές και λύσεις γύρω από την κλιματική αλλαγή και την τροφική αλυσίδα αλλά και την ανάπτυξη της ίδιας της επιστήμης της Αγροοικολογίας

Όλο το υλικό θα διατίθεται δωρεάν και μέσα από την ιστοσελίδα της ADDART. 

To κόμικ «Journey to Green Horizons» στοχεύει στο να αυξήσει την περιβαλλοντική ευαισθησία και οικολογική παιδεία των νέων, εισάγοντάς τους στην αγροοικολογία ως μια ολιστική επιστήμη που παρέχει λύσεις για βιώσιμα περιβάλλοντα και βιώσιμα συστήματα τροφοδοσίας.

Το κόμικ αποτελείται από 4 ιστορίες, καθεμία από τις οποίες προέρχονται από τα σχέδια παιδιών από σχολεία της Τσεχίας, της Ιταλίας, της Τουρκίας και της Ρουμανίας, που απεικονίζουν την αντίληψή τους για την αγροοικολογία. Μόλις Η ADDART είχε στα χέρια της αυτές τις ιστορίες, ήταν καθήκον των καλύτερων σεναριογράφων και σκιτσογράφων μας να δομήσουν με προσοχή τις ιστορίες, δίνοντας τη δυνατότητα στους εικονογράφους να συνθέσουν αριστουργηματικά αυτό το μοναδικό κόμικ!

Το κόμικ είναι ήδη διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Urgenci και μπορείτε να το βρείτε σε έντυπη μορφή ΔΩΡΕΑΝ στα γραφεία της ADDART, στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, η ADDART είναι πολύ υπερήφανη που είναι ένας από τους συνεργάτες πουανέπτυξαν και παρέδωσαν το εκπληκτικό PLANET A, ένα συνεργατικό επιμορφωτικό επιτραπέζιο παιχνίδι επίλυσης προβλημάτων.

Με αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιώντας μια αγροοικολογική προσέγγιση είναι δυνατόν η ενίσχυση των δεξιοτήτων όσον αφρά ζητήματα κλιματικής αλλαγής και βιώσιμης ανάπτυξης.

Comments are closed.