Ανακύκλωση: Γιατί είναι σημαντική οικολογική λύση όχι όμως και…«πανάκεια»

Σε κάθε περίπτωση η χρήση του πλαστικού ως υλικό μαζικής αξιοποίησης θα πρέπει να γίνεται και με διαφορετικό τρόπο, ούτως ώστε να μην παράγεται συνέχεια κι άλλο υλικό.

Η ανακύκλωση δεν αρκεί για να λύσει την παγκόσμια κρίση ρύπανσης από το πλαστικό. Όλοι πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν και απορρίπτουν το πλαστικό, λέει ο Chris Williams, Διευθύνων Σύμβουλος της ISB Global, σύμφωνα με το greenbusinessjournal.

Σε μια ανάρτηση, ο Williams απαντά σε μια πρόσφατη αναφορά της Greenpeace προειδοποιώντας ότι η ανακύκλωση από μόνη της δεν είναι η μόνη λύση για την κρίση της πλαστικής ρύπανσης. Η έκθεση τονίζει την επείγουσα ανάγκη για εναλλακτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Η ανακύκλωση διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά δεν είναι αρκετά κοντά στην επίλυση του τρέχοντος παγκοσμίου προβλήματος με την πλαστική ρύπανση», δήλωσε ο Williams.
«Πρέπει να βελτιώσουμε τις τρέχουσες προσπάθειες ανακύκλωσης, αλλά και να μειώσουμε την παραγωγή και την κατανάλωση πλαστικού μίας χρήσης: και να ενθαρρύνουμε επίσης πολύ μεγαλύτερη επαναχρησιμοποίηση πλαστικού».
Η έκθεση της Greenpeace δημοσιεύθηκε στα τέλη Μαΐου, την παραμονή της παγκόσμιας συνόδου του ΟΗΕ για την πλαστική ρύπανση στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 170 χώρες. Η σύνοδος κορυφής είχε στόχο να συμφωνήσει μια νομικά δεσμευτική παγκόσμια συνθήκη για την παραγωγή και τη διάθεση πλαστικών. Αλλά τελείωσε χωρίς συμφωνία σε μια σειρά από σημαντικές λεπτομέρειες.
  • Αναγνωρίστε τους περιορισμούς της ανακύκλωσης. Η ανακύκλωση έχει υποστηριχθεί εδώ και καιρό ως η κύρια λύση για τη ρύπανση από πλαστικό, αλλά έχει τα όριά της. Οι διαδικασίες ανακύκλωσης μπορούν να αυξήσουν ακούσια την τοξικότητα του πλαστικού, η οποία εγκυμονεί κινδύνους τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ανθρώπινη υγεία. Ήδη αναπτύσσονται νέα συστήματα φιλτραρίσματος μικροπλαστικών που αφαιρούν τα μικροπλαστικά από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και τα εμποδίζουν να εισέλθουν σε υδάτινες οδούς και οικοσυστήματα. Η βιομηχανία απορριμμάτων πρέπει τώρα να επινοήσει βελτιωμένες μεθόδους ανακύκλωσης που δίνουν προτεραιότητα στην εξάλειψη των επιβλαβών ουσιών και θα παράγουν επίσης ασφαλέστερα υλικά.
  • Επαναχρησιμοποιήστε περισσότερο πλαστικό: Η επαναχρησιμοποίηση πλαστικών προϊόντων επεκτείνει τον κύκλο ζωής τους και μειώνει σημαντικά τη ζήτηση για νέο πλαστικό. Τα ανθεκτικά, επαναχρησιμοποιήσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, όπως τα μπουκάλια Yeti και τα μπουκάλια ωκεανού, μειώνουν τα πλαστικά απόβλητα και ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Πολλές χώρες και τοπικές αρχές έχουν ήδη εφαρμόσει προγράμματα απόθεσης πλαστικών μπουκαλιών και προωθούν επίσης τη χρήση επαναγεμιζόμενων δοχείων. Αυτές οι πρωτοβουλίες μειώνουν τον αριθμό των απορριπτόμενων πλαστικών ειδών μιας χρήσης παροτρύνοντας τους καταναλωτές να επαναχρησιμοποιήσουν αντ’ αυτού μπουκάλια και δοχεία.
  • Μειώστε το πλαστικό μιας χρήσης: Ακούγεται προφανές, αλλά η αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλαστικό πρέπει να περιλαμβάνει τη μείωση της παραγωγής και της κατανάλωσης πλαστικού μιας χρήσης. Αντικείμενα όπως περιτυλίγματα τροφίμων, μπουκάλια ποτών και πλαστικές σακούλες συμβάλλουν σημαντικά στο πρόβλημα. Οι κατασκευαστές τροφίμων και οι έμποροι λιανικής πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αντικαταστήσουν τα είδη μιας χρήσης με καινοτόμες εναλλακτικές λύσεις συσκευασίας από βιοδιασπώμενα ή κομποστοποιήσιμα υλικά.

Comments are closed.