Η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν, δήλωσε ότι η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα παγκοσμίως θα απαιτήσει 3 τρισεκατομμύρια δολάρια νέας χρηματοδότησης κάθε χρόνο μέχρι το 2050, ποσό σημαντικά υψηλότερο από τις τρέχουσες ετήσιες επενδύσεις.
Η Γιέλεν τόνισε ότι η αντιμετώπιση αυτού του χρηματοδοτικού κενού αποτελεί μια σημαντική οικονομική ευκαιρία για τον 21ο αιώνα. Μιλώντας στο Μπελέμ της Βραζιλίας, η Γιέλεν υπογράμμισε ότι η επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις και απαιτεί παγκόσμια ηγεσία.
«Η αμέλεια στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της φύσης και της βιοποικιλότητας δεν είναι μόνο κακή περιβαλλοντική πολιτική. Είναι κακή οικονομική πολιτική», δήλωσε η Γιέλεν σε ομιλία της μετά τη συνάντηση των ηγετών των οικονομικών του G20 την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Πρόσθεσε, «Ελπίζουμε ότι αυτό το πρόγραμμα θα ενθαρρύνει μεγαλύτερες επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα στην περιοχή που υποστηρίζουν τη φύση».
Η Γιέλεν χαρακτήρισε την ανάγκη χρηματοδότησης ως «τη μεγαλύτερη οικονομική ευκαιρία του 21ου αιώνα», η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της βιώσιμης και πιο περιεκτικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που στερούνται επενδύσεων.
Πριν από σχεδόν δύο χρόνια, η Γιέλεν προέτρεψε τις Πολυμερείς Τράπεζες Ανάπτυξης (MDBs) να διευρύνουν τις αποστολές τους και να αυξήσουν τα δάνειά τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Επεσήμανε ότι αυτή η εστίαση είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος των δραστηριοτήτων τους, αλλά τόνισε ότι απαιτούνται ακόμη σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις.
Το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Οικονομικών της Βραζιλίας και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς εργάζονται για να ενισχύσουν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Η Γιέλεν επίσης πρότεινε ότι αυτές οι τράπεζες θα πρέπει να προωθήσουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα για να προσελκύσουν επενδύσεις που υποστηρίζουν τη φύση και τη βιοποικιλότητα, ενώ παράλληλα ενισχύουν τις οικονομίες και προωθούν τους κλιματικούς στόχους.
Νωρίτερα το Σάββατο, η Γιέλεν ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία με τις χώρες της λεκάνης του Αμαζονίου—τη Βραζιλία, την Κολομβία, τον Ισημερινό, τη Γουιάνα, το Περού και το Σουρινάμ—για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων κατά της φύσης όπως η παράνομη υλοτομία και η διακίνηση άγριας ζωής, που απειλούν τη βιοποικιλότητα και το οικοσύστημα του Αμαζονίου.