OOC: Η ΕΕ θα δαπανήσει 3,5 δισ. ευρώ για την προστασία του ωκεανού, λέει επικεφαλής του περιβάλλοντος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ (3,71 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για την προστασία των ωκεανών και την προώθηση της βιωσιμότητας μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών φέτος, δήλωσε την Τρίτη ο κορυφαίος αξιωματούχος περιβάλλοντος της ΕΕ.

Οι 40 δεσμεύσεις κυμαίνονται από την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης έως την υποστήριξη της αειφόρου αλιείας και των επενδύσεων στην λεγόμενη «γαλάζια οικονομία» – τη βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων και των γλυκοводικών πόρων για την οικονομική δραστηριότητα.

Οι δεσμεύσεις ανακοινώθηκαν κατά την ετήσια διάσκεψη “Our Ocan” που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα και στην οποία συμμετείχαν περίπου 120 χώρες.

«Ο ωκεανός είναι μέρος του ποιοι είμαστε και αποτελεί κοινή μας ευθύνη», δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία Virginijus Sinkevicius (Βιργίλιος Σινκέβιτσιους).

Οι δεσμεύσεις περιλαμβάνουν την υποστήριξη 14 επενδύσεων και μιας μεταρρύθμισης στην αειφόρο αλιεία στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Πολωνία και την Πορτογαλία, αξίας περίπου 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και 980 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) της ΕΕ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην Κύπρο, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία για την υποστήριξη τεσσάρων επενδύσεων και δύο μεταρρυθμίσεων για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης.

Άλλες πρωτοβουλίες αποσκοπούν στην υποστήριξη των αφρικανικών χωρών να αναπτύξουν τη γαλάζια οικονομία τους.

Περισσότερες από 400 νέες δεσμεύσεις που ανέρχονται σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια θα ανακοινωθούν κατά τη διάσκεψη, δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα ένας αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι οι ωκεάνιες θερμοκρασίες έφτασαν σε ιστορικό υψηλό τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με δεδομένα που χρονολογούνται από το 1979. Η υπεραλίευση και η πλαστική ρύπανση αποτελούν επίσης μεγάλες απειλές για τους ωκεανούς.

Η διάσκεψη έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 2.160 δεσμεύσεις αξίας περίπου 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την έναρξή της το 2014.

Comments are closed.